Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
L 188
Offentligt
831328_0001.png
831328_0002.png
Dato:Kontor:
21. april 2010Udlændingelovskonto-ret
J.nr.:Sagsbeh.:
10/05116DLR/AWH

Besvarelse af spørgsmål nr. 5 ad L 188 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 12.

april 2010.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes oplyse, hvordan der i sagsbehandlingen kan skelnes mellem flygtninge,der lovligt kan rejse til deres hjemland for at undersøge mulighederne for repatriering, ogflygtninge, der rejser på ferie til hjemlandet og dermed, jf. lovforslaget , skal have inddragetderes opholdstilladelse.”

Svar:

Den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 19, stk. 2, nr. 4, jf. lovforslagets § 1, nr.18, om inddragelse af opholdstilladelse som følge af en flygtnings ferie eller andet kortereva-rende ophold i hjemlandet vil ikke være til hinder for, at flygtninge kan rejse til hjemlandet forat undersøge muligheden for repatriering.Hvis en udlænding, der har opholdstilladelse som flygtning, retter henvendelse til Udlændin-geservice for at søge om ophævelse af rejsebegrænsningen til hjemlandet, fordi udlændin-gen ønsker at rejse tilbage til sit hjemland for at undersøge muligheden for repatriering, vildette således indgå ved vurderingen af, om der efterfølgende skal ske inddragelse af op-holdstilladelsen. Hvis det kan lægges til grund, at rejsen har til formål at undersøge mulighe-den for repatriering, vil opholdstilladelsen således ikke skulle inddrages.Hvis Udlændingeservice på anden vis bliver bekendt med tilfælde, hvor en flygtning har væ-ret i hjemlandet, vil udlændingen som udgangspunkt blive indkaldt til en samtale med henblikpå at afklare de nærmere omstændigheder, herunder hvad formålet med rejsen til hjemlan-det har været. Udlændingeservice vil på den baggrund vurdere, om grundlaget for den på-gældendes opholdstilladelse fortsat er til stede. Tilkendegiver udlændingen i den forbindelse,at rejsen til hjemlandet har haft til formål at undersøge muligheden for repatriering, skal Ud-lændingeservice vurdere, om dette kan lægges til grund. I denne vurdering vil bl.a. kunneindgå varigheden af opholdet, og hvad udlændingen har foretaget sig under opholdet i hjem-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
landet, herunder om udlændingen har haft kontakt med myndigheder, arbejdspladser, bolig-udlejere, uddannelsesinstitutioner eller lignende, for at undersøge muligheden for at tage va-rigt ophold i hjemlandet. I vurderingen vil også kunne indgå om udlændingen før udrejsen tilhjemlandet har truffet forberedelser, der har sigtet på at forberede en repatriering, f.eks. vedkontakt med hjemlandets myndigheder. Hvis det kan lægges til grund, at rejsen har til formålat undersøge muligheden for repatriering, vil opholdstilladelsen ikke skulle inddrages.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk