Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
L 188
Offentligt
839280_0001.png
839280_0002.png
Dato:Kontor:
4. maj 2010Udlændingelovskonto-ret
J.nr.:Sagsbeh.:
10/05607DLR/SED

Besvarelse af spørgsmål nr. 30 ad L 188 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 20.

april 2010.

Spørgsmål:

”Med lovforslaget ændres reglerne således, at udlændinge, som ikke indgiver rettidigansøgning om forlængelse af opholdstilladelse, skal rejse tilbage til deres tidligere hjemland.Derfra kan de søge ny opholdstilladelse, og hvis de her gives opholdstilladelse, kan devende tilbage til Danmark. Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt det er blevet undersøgt,om tvungent midlertidigt ophold i hjemlandet vil have skadelige konsekvenser for disseudlændinges boligsituation, jobsituation og uddannelsessituation i Danmark, og i så faldbedes ministeren redegøre for disse konsekvenser. Hvis ikke der foreligger nogenundersøgelser, bedes ministeren vurdere, hvorvidt sådanne negative konsekvenser kantænkes at opstå”

Svar:

Det er en udlændings eget ansvar at sørge for rettidigt at indgive ansøgning om forlængelseaf sin opholdstilladelse. Sådan er det i dag, og sådan vil det fortsat være, hvis forslaget omat tydeliggøre denne pligt i udlændingeloven vedtages.Jeg kan bekræfte, at en udlænding, som indgiver ansøgning om forlængelse af en opholds-tilladelse efter tilladelsens udløb, ikke har ret til at forblive i Danmark og fortsætte med at ar-bejde eller studere.Udlændingeservice vil fremover ved meddelelse af tidsbegrænsede opholdstilladelser i afgø-relsen anføre datoen for, hvornår udlændingen senest skal indgive ansøgning om forlængel-se, samt vejlede om, at en ansøgning om forlængelse, der ikke indgives før tilladelsens ud-løb, vil blive betragtet som en ny førstegangsansøgning, der som udgangspunkt vil blive af-vist. Udlændingeservice vil endvidere vejlede om konsekvenserne af ulovligt ophold her ilandet, herunder at en udlænding med ulovligt ophold kan udvises.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
For yderligere at imødegå utilsigtede ulovlige ophold planlægger Integrationsministeriet ogUdlændingeservice at etablere en service, således at der sendes en påmindelse til udlæn-dinge ca. 3 måneder før opholdstilladelsens udløb. Udsendelse af servicemeddelelser etab-leres i takt med overgang til elektronisk sagsbehandling, som sker løbende for udlændinge-sagsområderne med start på erhvervsområdet i september 2010.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk