Retsudvalget 2009-10
L 179
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. april 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-156-0224MDT40729
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet indsats mod van-vidskørsel, indførelse af alkolåsordning og udvidet mulighed for udenret-lig vedtagelse af førerretsfrakendelse m.v.) (L 179), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. april 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 8 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet indsats
mod vanvidskørsel, indførelse af alkolåsordning og udvidet mulighed
for udenretlig vedtagelse af førerretsfrakendelse m.v.) (L 179):
”Er der nogle tekniske eller økonomiske årsager til, at der til-syneladende ikke udføres ret mange tests af bilister i Dan-mark, der ellers mistænkes for at være under indflydelse afnarkotika, både i sammenligning med antallet af alkoholtestsher i landet samt antallet af narkotikatests i Sverige?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Der henvises indledningsvis til besvarelsen af spørgsmål nr.5 om fremgangsmåden ved politiets undersøgelse af, om enfører er narkopåvirket, herunder vedrørende anvendelse af”pupillometer” som indikation herpå og blodprøver som be-vis.Rigspolitiet kan oplyse, at de øvrige ”drugtests”, der i øje-blikket findes på markedet, har været genstand for flere un-dersøgelser, som har vist, at selv de senest udviklede drug-tests kun dækker en begrænset mængde stofgrupper. Dissetests vurderes derfor i lighed med pupillometertesten kun eg-net som et screeningsudstyr, der kan understøtte politibetjen-tens skøn.Efter de oplysninger, som Rigspolitiet er i besiddelse af, be-nytter ingen af de nordiske lande de omtalte drugtests syste-matisk, idet dog Finland anvender testene i større omfang itilfælde, hvor der foreligger en vis mistanke om stofpåvirket-hed. Rigspolitiet er ikke i øvrigt bekendt med antallet af nar-kotikatest udført i Sverige.Prismæssigt ligger de fleste drugtests i området 150-200 kr.pr. stk. Anvendelse af pupillometertesten er ikke umiddelbartforbundet med omkostninger for politikredsen.Ved undersøgelse af, om føreren er påvirket af alkohol, an-vender politiet alkometerprøve som indikation for, om derskal udtages blodprøve af føreren med henblik på at fastslåalkoholpromillen i blodet. Alkometerprøven anvendes såle-des ikke som bevis. Rigspolitiet har endvidere iværksat et pi-lotprojekt med anvendelse af såkaldte bevisalkometre, der eret instrument, som kan bestemme alkoholmængden i udån-2
dingsluften – udtrykt som mg. pr. liter luft. Indførelsen af detnye instrument vil ske gradvis i de enkelte politikredse.Blodprøveanalyse anvendes som bevis i retten både for såvidt angår narko- og alkoholindhold i blodet. Resultatet af enbevisalkometertest forudsættes endvidere anvendt som direk-te bevis i retten for alkoholkoncentrationen i udåndingsluften.Øvrige tests som f.eks. alkometerprøve eller øjenbesigtigelseanvendes alene som indikation for påvirkethed af alkohol el-ler narkotika og danner grundlag for politiets vurdering af,om der f.eks. skal udtages en blodprøve.”
3