Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 173
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 5. maj 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 7(L 173), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen(SF).
12. maj 2010J.nr. 10-21-0005
”I hvor mange tilfælde vurderer ministeren, at der bliver behov for tilbagebetaling,hvad vil det samlede beløb være, og hvad bygger ministeren sin vurdering på?”
På arbejdsløshedsforsikringslovens område skønnes det, at der årligt vil være knap12.000 dagpengesager, hvor der rejses krav om tilbagebetaling for uberettigededagpengeudbetalinger i partshøringsperioden. Disse tilbagebetalingskrav vil beløbesig til ca. 63 mio. kr., hvoraf knap en tredjedel af beløbet vil kunne tilbageføres di-rekte fra SKAT. Denne vurdering forudsætter, at hverken a-kasserne eller med-lemmerne ændrer adfærd.Imidlertid vurderes det overvejende sandsynligt, at en fravigelse fra tilbagebeta-lingskravet vil medføre en adfærdsændring hos både a-kasser og medlemmer, dastaten i givet fald vil skulle betale for perioden frem til, at a-kassen træffer en afgø-relse. Der vil derfor mangle et økonomisk incitament til at afslutte sagerne hurtigstmuligt.Selv en mindre forlængelse af sagsbehandlingstiden vil have store økonomiskekonsekvenser. Eksempelvis vil en forøgelse af sagsbehandlingstiden på 5 dage øgestatens årlige udgifter til ca. 110 mio. kr.Sagsomfanget er et skøn baseret på registreringer af sanktioner i rådighedsstatistik-ken over perioden 4. kvartal 2008 til 3. kvartal 2009, antallet af svigsager underbehandling i Arbejdsdirektoratet og a-kasserne samt endelig den generelle kon-junktursituation.Endvidere er det antaget, at 80 pct. af sagerne vil kræve en partshøring på 7 dage(svarende til 5 dagpengedage á 752 kr.), mens de resterende 20 pct. af sagerne vilkræve en gennemsnitlig partshøring på 21 dage (svarende til 15 dagpengedage)som konsekvens af medlemmers indsigelser og den efterfølgende sagsbehandlings-tid i arbejdsløshedskassen.
Med hensyn til sygedagpenge kan det på baggrund af KMD’s sygedagpengedatases, at der årligt er 8.000 sygedagpengesager, der standses på grund af borgerensmanglende medvirken i opfølgningen.Da sygedagpengene normalt udbetales månedsvis bagud, vil der ofte være tale omen regulering i sygedagpengene inden de udbetales, og ikke om en tilbagebetaling.I de tilfælde hvor sygedagpengeudbetalingerne genoptages på grund af, at den sy-gemeldte efterfølgende medvirker i opfølgningen (fortrydelsesmuligheden), vil formeget udbetalte sygedagpenge ligeledes kunne reguleres i de fremtidige udbetalin-ger.Beskæftigelsesministeriet har vurderet, at 50 pct. af de for meget udbetalte syge-dagpenge kan reguleres gennem fremtidige udbetalinger eller indgå i udbetalingenfor den måned, hvor partshøringen sker.Det skønnes således, at der bliver behov for tilbagebetaling vedr. 4.000 sygedag-pengesager årligt svarende til 12,5 mio. kr. fra virksomheder og borgere.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2