Socialudvalget 2009-10
L 169
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. april 2010
EJB/ J.nr. 2010-795
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 22 (L169).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Orla Hav (S)
Spørgsmål nr. 22:” Hvor mange borgere skal have aktiveret deres sager begrundet i lovforsla-get?”
Svar:En kommune, der overtager handlepligten efter serviceloven efter forslagets§ 3, stk. 3, overtager, som det fremgår af lovforslaget, også pligten til at førepersonrettet tilsyn med den hjælp, der er truffet afgørelse om efter servicelo-ven i forhold til den enkelte borger, at følge sagen for at sikre, at hjælpenfortsat opfylder sit formål, og at træffe fremtidige afgørelser efter servicelo-ven.På den måde vil alle de sager, der overtages, forblive aktive.Den oprindelige opholdskommune, der overtager handlepligten over for enborger i relation til hjælp efter serviceloven, skal imidlertid administrere hjæl-pen efter de regler, der også gælder i dag, blot med kommunens eget ser-viceniveau. Kommunen skal således yde hjælp i samme omfang til de borge-re, den overtager handlepligten for, som til de borgere, der bor i kommunen.Som led i overtagelsen af handlepligten overtager den oprindelige opholds-kommune også pligten til at udarbejde handleplaner efter serviceloven.Reglerne om revisitation ændres heller ikke. Den kommune, der bliver hand-lekommune efter forslaget, vil således ikke kunne beslutte f.eks. flytning forborgere, der i dag har ophold i et botilbud i en anden kommune, i videreomfang end kommunen efter de gældende regler kan for personer, der ervisiteret til et botilbud inden for kommunens grænser.
2
Lovforslaget giver således ikke i sig selv anledning til revisitation, men derkan blive tale om justeringer set i lyset af, at hjælpen fremadrettet skal ydesefter serviceniveauet i den oprindelige opholdskommune.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen