Retsudvalget 2009-10
L 163
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. maj 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0245MCO41067
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 65 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelsemv. af visse hunde, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midler-tidig frakendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) (L 163), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. maj 2010.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 65 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om
hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelse mv. af visse hun-
de, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midlertidig fra-
kendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) fra Folketingets
Retsudvalg:
”Ministeren bedes oplyse, om det er korrekt, at hunderacentornjak ikke er forbudt i andre lande og redegøre for, hvorfordenne hunderace skal forbydes i Danmark. Endvidere bedesdet oplyst, om Danmark er det eneste land, som vælger denvej at forbyde visse hunderacer, og om det er korrekt, at an-dre lande opgiver forbudsmodellen.”Svar:
Det følger af hundelovens § 1 a, som affattet ved lovforslagets § 1, nr. 3,at besiddelse, avl og erhvervsmæssig indførelse af 13 angivne hundera-cer, herunder tornjak, forbydes. Forbuddet omfatter tillige krydsninger,hvori de nævnte hunde indgår.Justitsministeriet kan oplyse, at listen over hunderacer, der omfattes af etforbud, svarer til den liste, som opstilles i delbetænkningen om farligehunde, som Justitsministeriets Udvalg om hunde afgav den 20. januar2010. Som begrundelse for, hvilke racer der forslås omfattet, anfører ud-valget følgende, jf. delbetænkningens side 109:”Udvalget har ikke noget sikkert statistisk eller erfarings-mæssigt grundlag for at pege på, at et eventuelt forbud børomfatte enten flere eller færre hunderacer, der kan siges attilhøre gruppen af kamp- og muskelhunde, end de fem hun-deracer, der er forbudt i Norge. Skulle et forbud omfatte allede hunde, som i almindelighed anses som kamp- eller mu-skelhunde, og som findes i Danmark, kunne det imidlertidovervejes yderligere at medtage staffordshire bull terrier,amerikansk bulldog og boerboel. Endvidere kunne det over-vejes, om racerne kangal, centralasiatisk ovtcharka, kauka-sisk ovtcharka, sydrussisk ovtcharka, sarplaninac og tornjakinden for gruppen af hyrde- og vagthunde fra Syd- og Østeu-ropa samt Asien burde medtages for at forebygge, at de bli-ver næste generation af farlige hunde i Danmark.”For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt der i andre lande gælder race-specifikke forbud mod visse hunde, herunder hunde af racen tornjak, kanJustitsministeriet oplyse, at Udvalget om hunde har indhentet oplysninger2
om retstilstanden i 11 andre europæiske lande. Sammenfattende anførerUdvalget følgende, jf. delbetænkningens side 106-107:”Danmark indførte i 1991 et forbud mod besiddelse og avlaf pitbull terrier og tosa (eller rettelig: tosa inu) og kryds-ninger, hvori de nævnte hunde indgår. Også andre europæi-ske lande har i løbet af de seneste knap 20 år indført for-skellige former for race- eller typespecifikke forbud. Somdet fremgår af kapitel 4, er der iStorbritannienindført for-bud mod pitbull terrier, tosa inu, dogo argentino og fila bra-sileiro, mensNorgei 2004 forbød disse fire hunderacersamt amerikansk staffordshire terrier (amstaff). Herudoverhar flere europæiske lande en særregulering for visse hun-deracer, men ikke noget forbud, jf. nærmere nedenfor i af-snit 7.4.Nederlandeneindførte et forbud mod pitbull terrier i 1994men afskaffede det igen pr. 1. januar 2009, da ordningenikke havde ført til færre bidskader.Sverigevalgte ikke at gennemføre et forbud mod bestemteracer eller typer af hunde i forbindelse med en lovrevision i2007 under henvisning til, at det ikke er muligt at henførealle farlige hunde til bestemte hunderacer, idet en forkertadfærd kan udvikles hos alle hunderacer og forstærkes gen-nem bl.a. forkert avl eller forkert håndtering.”
3