Sundhedsudvalget 2009-10
L 130
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 25. maj 2010Enhed: Internationalt samar-bejde og retsstillingSagsbeh.: SUMHBRSags nr.: 0908622Dok nr.: 232269
Folketingets Sundhedsudvalg har den 10. maj 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 30 (Alm. del – L 130) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermedbesvares.
Spørgsmål nr. 30:’’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10. maj 2010 fra Erik Sejrup,jf. L 130 - bilag 13.”Svar:Erik Sejrup anfører i henvendelsen, at principielle beslutninger i Patientombu-det bør træffes med inddragelse af patientrepræsentanter.Jeg kan herom henvise til mine besvarelser af spørgsmål nr. 2 og 29 (alm. del– L 130) samt det ændringsforslag til lovforslaget, som jeg i dag har fremsendttil Folketingets Sundhedsudvalg.Erik Sejrup anfører desuden, at der er behov for at give adgang til at føre kla-gesager på vegne af patienter, der er sygdomsfornægtende, uden fuldmagt fravedkommende patient.Jeg kan hertil bemærke, at når Patientklagenævnet som udgangspunkt stillerkrav om en fuldmagt fra den patient, hvis behandling der klages over, skyldesdet de regler, der gælder for videregivelse af patienters helbredsoplysninger.Det skal ses i sammenhæng med, at nævnets behandling af en klagesag for-udsætter, at der indhentes helbredsoplysninger om vedkommende patient.Lovforslaget ændrer ikke reglerne for videregivelse af patienters helbredsop-lysninger og regulerer således ikke spørgsmålet om, i hvilket omfang der kræ-ves en fuldmagt for at klage på vegne af en patient.Herudover understreger Erik Sejrup nødvendigheden af, at der sker en til-strækkelig oplysning af klagesager og en uvildig behandling af sagen.Disse synspunkter er jeg helt enig i.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at såvel Patientombudet som Disciplinær-nævnet som offentlige myndigheder vil være forpligtet til at sikre, at den for-nødne viden, herunder sundhedsfaglig viden, er til stede ved behandlingen afsagerne, og at afgørelser træffes på et fuldt tilstrækkeligt oplysningsgrundlag.Begge myndigheder vil desuden være uafhængige ved sagernes behandling
Side 2
og afgørelse, ligesom myndighederne vil være omfattet af forvaltningslovensregler om inhabilitet.Med hensyn til normen for almindelig anerkendt faglig standard, som Erik Sej-rup også omtaler i henvendelsen, kan jeg henvise til mine besvarelser afspørgsmål nr. 16 og 21 (alm. del – L 130).
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Helle Borg Larsen