Sundhedsudvalget 2009-10
L 129
Offentligt
826088_0001.png
826088_0002.png
826088_0003.png
826088_0004.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 12. april 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 5 (L129) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 5 (L 129):’Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at kliniskefarmaceuter, som arbejder på sygehuse har adgang til de elektroniske medicinoplysnin-ger?’Svar:Jeg har forstået spørgsmålet således, at der med begrebet ”kliniske farmaceuter, somarbejder på sygehuse” forstås sygehusansatte farmaceuter, der af patient- og lægemid-delsikkerhedsmæssige grunde, fx i forbindelse med indlæggelse, på vegne af en lægeforetager medicingennemgang eller -afstemning, svarende til den beskrivelse af denpågældende persongruppes arbejdsområde, der er anvendt i lovforslaget.Med lovforslagets § 1, nr. 7, om formuleringen af sundhedslovens § 157, stk. 4, foreslåsetableret hjemmel til, at der kan fastsættes nærmere regler om, at andre personer, derudleverer medicin til en patient eller håndtere medicinoplysninger, kan få adgang til deoplysninger, der er registreret om patienten, når dette er nødvendigt for disse personersbehandling af patienten. Ordene ”andre personer” skal forstås i sammenhæng medsundhedslovens § 157, stk. 2 og lovforslagets § 1, nr. 6, om specifikke faggruppersadgang til de registrerede medicinoplysninger.Ved affattelsen af det fremsatte lovforslag er der foretaget en nøje afvejning af formule-ringen af henholdsvis lovforslagets § 1, nr. 6, om affattelsen af sundhedslovens § 157,stk. 3, (adgang til de registrerede medicinoplysninger for tandlæger, jordmødre, syge-plejersker, sundhedsplejersker, social- og sundhedsassistenter samt plejehjemsassisten-ter) og lovforslagets § 1, nr. 7, om affattelsen af sundhedslovens § 157, stk. 4, om andrepersoners adgang til de registrerede medicinoplysninger.Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 7, vil bestemmelsenumiddelbart blive udmøntet således, at der bl.a. vil blive fastsat nærmere regler om, atsygehusansatte farmaceuter, der af patient- og lægemiddelsikkerhedsmæssige grunde,fx i forbindelse med indlæggelse, på vegne af en læge foretager medicingennemgangeller -afstemning kan få adgang til de registrerede medicinoplysninger, når det er nød-vendigt for behandlingen af den pågældende patient.I den forbindelse bemærkes, at der i forhold til alle de personer, der efter loven vil kun-ne få adgang til de registrerede oplysninger, vil skulle fastsættes nærmere regler om
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 14. april 2010Enhed: Sundhedsjuridisk CenterSags nr.: 0909104Sagsbeh.: LFIDok nr.: 211924
2
betingelserne for de pågældendes adgang til de registrerede oplysninger. Det forhold, aten specifik faggruppe nævnes i loven ændrer ikke ved dette.Med den foreslåede formulering af sundhedslovens § 157, stk. 4, vil der være mulighedfor at fastsætte nærmere regler om, at andre personer end de, der er nævnt i bemærknin-gerne (ansatte i Kriminalforsorgens institutioner og sygehusansatte farmaceuter) – forså vidt de pågældende i øvrigt ved deres erhverv opfylder kravet om, at de håndterermedicinoplysninger eller udleverer medicin - kan få adgang til de registrerede medicin-oplysninger, når det er nødvendigt af hensyn til de pågældendes behandling af patien-ten.Man vil således kunne forestille sig, at det på fx akutområdet vil kunne vise sig hen-sigtsmæssigt i forhold til paramedicineres behandling af en patient, at vedkommendekan få adgang til de registrerede medicinoplysninger, såfremt de øvrige betingelser omadgang til de registrerede oplysninger er opfyldt.Det vil således efter min opfattelse være uhensigtsmæssigt at indføre en model, hvoradgangen til de registrerede medicinoplysninger kræver en ændring af sundhedsloven,når ændringer i opgavevaretagelsen i sundhedsvæsenet, får betydning for, hvilke perso-ner, herunder sundhedspersoner, der håndterer medicinoplysninger eller udleverer me-dicin til patienter.Det er min opfattelse, at den foreslåede formulering giver mulighed dels for en forbed-ring af patientsikkerheden, dels en mere fleksibel tilrettelæggelse af arbejdsgange isundhedsvæsenet og desuden i høj grad understøtter regeringens ambition om opgave-glidning og bedst udnyttelse af ressourcerne.Et ændringsforslag, hvorved sygehusansatte farmaceuters adgang til de registreredemedicinoplysninger fremgår direkte af loven, vil kunne udformes som følger.Jeg mener samtidig, at farmakonomer, der også varetager disse opgaver, tillige bør om-fattes af lovforslaget, hvorfor det i det følgende er lagt til grund, at såvel sygehusansattefarmaceuter som sygehusansatte farmakonomer, der foretager medicingennemgangeller -afstemning, skal kunne få adgang til de registrerede medicinoplysninger på vissenærmere fastsatte betingelser.”ÆndringsforslagTil § 1
x) Efter nr. 6 indsættes som nyt nummer:”01. I§ 157indsættes som nytstk.4:”Den sygehusansatte farmaceut eller farmakonom, der efter udpegning af sygehusledel-sen, af patient- og lægemiddelsikkerhedsmæssige grunde foretager medicingennemgangeller -afstemning, kan få adgang til de oplysninger, der er registreret om patienten, nårdette er nødvendigt for den pågældendes behandling af patienten.”
3
[Visse sygehusansatte farmaceuters og farmakonomers adgang til elektroniske medi-cinoplysninger]Stk. 4-9 bliver herefter stk. 5-10.y) I den undernr. 10foreslåede affattelse af§ 157, stk. 8,ændres ”2, 3 og 5 samt efterregler fastsat i medfør af stk. 4” til: ”2, 3, 4 og 6 samt efter regler fastsat i medfør af stk.5”.[konsekvensændring]z) I den undernr. 12foreslåede affattelse af§ 157, stk. 9, nr. 4,indsættes efter ”pleje-hjemsassistenter, ”: ”sygehusansatte farmaceuter og farmakonomer, der efter stk. 4 haradgang til de registrerede oplysninger,” og ”stk. 4” ændres til: ”stk. 5”.[konsekvensændring]BemærkningerTil xDet foreslås, at indsætte en ny bestemmelse i sundhedslovens § 157, stk. 4, hvoreftersygehusansatte farmaceuter og farmakonomer, der på grundlag af udpegning af syge-husledelsen, af patient- og lægemiddelsikkerhedsmæssige grundeforetager medicingen-nemgang eller -afstemning, kan få adgang til de oplysninger, der er registreret om pati-enten, når dette er nødvendigt for den pågældendes behandling af patienten.Hensigten med bestemmelsen er at sikre, at medicinhåndtering og -udlevering altid kanske på et aktuelt og opdateret grundlag.Med en sådan adgang vil sygehusansatte farmaceuters og farmakonomers arbejde iforhold til medicingennemgang og -afstemning kunne tilrettelægges mere fleksibelt endi dag til gavn for en øget patientsikkerhed.Sygehusledelsen skal udpege, hvilke sygehusansatte farmaceuter og farmakonomer, derkan få adgang til de registrerede medicinoplysninger. Hermed sikres det, at adgangen tilde registrerede medicinoplysninger begrænses mest muligt henset til oplysningernespersonfølsomme karakter.Bestemmelsen berører ikke lægers adgang til i medfør af autorisationsloven at delegereadgangen til de registrerede oplysninger til lægens medhjælp, jf. § 18 i lovbekendtgø-relse nr. 1350 af 17. december 2008.Der er som ved lovens øvrige afgrænsning af, hvilke persongrupper der har adgang tilde registrerede medicinoplysninger, foretaget en nøje afvejning dels af hensynet til, atder er tale om adgang til særlige personfølsomme oplysninger, som i videst mulig om-fang skal begrænses, dels hensynet til patientsikkerheden og en hensigtsmæssig og flek-sibel tilrettelæggelse af arbejdsgange i sundhedsvæsenet og understøtter ambitionen omopgaveglidning og bedst mulig udnyttelse af ressourcerne.
4
For så vidt angår afgrænsningen af adgangen til de registrerede medicinoplysningerhenvises til bemærkningerne til nr. 12 om den foreslåede ændring af sundhedslovens §157, stk. 9, nr. 4.Til yDer er tale om en konsekvensændring som følge af, at sygehusansatte farmaceutersadgang til de registrerede medicinoplysninger nævnes direkte i loven.Der henvises til bemærkningerne til nr. 10 i det fremsatte lovforslag.Til zDer er tale om en konsekvensændring som følge af, at sygehusansatte farmaceutersadgang til de registrerede medicinoplysninger nævnes direkte i loven.Der henvises til bemærkningerne til nr. 12 i det fremsatte lovforslag.”
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Louise Filt