Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 117
Offentligt
797986_0001.png
797986_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
10. februar 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. februar 2010 stillet følgende spørgsmål nr.4 (L 117), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra EigilAndersen (SF).
J.nr. 2009-0021387

Spørgsmål nr. 4:

”Ministeren bedes kommentere Gigtforeningens notat fra marts 2009, der erindsendt som høringssvar til det aktuelle lovforslag, herunder kommentere bådetekst, tal og figurer i notatet.”

Endeligt svar:

Gigtforeningens analyse vedrører alene personer, der ophører med at modtage sy-gedagpenge efter ca. 52 uger. I Gigtforeningens analyse er der ikke sikkerhed for,at der rent faktisk er tale om personer, der ophører med at modtage sygedagpengepå grund af varighedsbegrænsningen. Forklaringen er, at der i analysen ikke ind-drages oplysninger om ophørsårsagen. Disse oplysninger gør Beskæftigelsesmini-steriet derimod brug af, i forbindelse med analyser af konsekvenser af varigheds-begrænsningen.Lovforslaget L 117 vedrører udvidelsen af én af de eksisterende forlængelsesmu-ligheder ud over 52 uger. Målgruppen for L 117 indgår således ikke i Gigtforenin-gens analyse.Ovenstående betyder, at der også er betydelige forskelle på opgørelsen af konse-kvenser af den generelle varighedsbegrænsning på 52 uger i de to respektive opgø-relser.I Gigtforeningens notat omtales opgørelserne som ’sygedagpengesager’. Der måimidlertid være tale om forløb frem for sager, idet der i DREAM-registret ikke ind-går oplysninger om sager, men kun om hvorvidt personen modtager sygedagpengei en given uge.I Gigtforeningens opgørelse af personer, der ophører med at modtage sygedagpen-ge omkring uge 52, får de flere med, end dem der falder for den generelle varig-hedsbegrænsning.I forhold til Gigtforeningens notat vil jeg gerne slå fast, at der i dag er mulighed forat forlænge sygedagpengene, når den sygemeldte allerede er i gang med eller ven-
ter på en lægebehandling – og personen vel at mærke med denne behandling for-ventes igen at blive arbejdsdygtig inden for 2 år.Denne forlængelsesregel tilgodeser den gruppe af personer, der skal igennem etlængerevarende behandlingsforløb, og hvor det ofte kan være et problem, at denmedicin, som bliver ordineret i første omgang, viser sig ikke at have den fornødneeffekt. Med en forlængelse af sygedagpengene på 2 år åbnes der i mange tilfældemulighed for et behandlingsforløb, hvor lægerne får den fornødne tid til at findefrem til den rigtige medicin i forhold til sygdommen.Endvidere vil jeg henvise til den forlængelsesregel, der blev indsat i loven i juli2009 og som giver mulighed for at forlænge sygedagpengeperioden med 26 uger.Det gælder de tilfælde, hvor kommunen vurderer, at den sygemeldte ikke kan få el-ler fastholde beskæftigelse på normale vilkår, men det endnu ikke er endelig afkla-ret, om den sygemeldte vil kunne klare et fleksjob, eller vil være berettiget til før-tidspension.Det har afgørende betydning for de sygemeldte, at vi råder over et sæt forlængel-sesregler, som dækker en lang række forskellige situationer. Men det er også heltcentralt, at lovgivningen understøtter, at sygemeldte får mulighed for at vende til-bage til arbejdsmarkedet og få et normalt liv.Det er derfor vigtigt at holde fast i, at sygedagpenge er en midlertidig ydelse, hvorvi skal have fokus på den aktive indsats. Baggrunden herfor er netop at vi ved, atdet bliver sværere at vende tilbage til arbejdsmarkedet jo længere tid, man har væ-ret på en offentlig forsørgelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2