Erhvervsudvalget 2009-10
L 96 Bilag 7
Offentligt
805950_0001.png
805950_0002.png
Folketingets Erhvervsudvalg
25. februar 2009
Kommentar til ændringsforslag til lukkeloven om udvidelse af undtagel-sesbestemmelse for hus og haveDansk Erhverv har konstateret, at økonomi- og erhvervsministeren har fremsat et ændringsfor-slag til lov om ændring af lov om detailsalg m.v. (L96, bilag 2).
Udvidelse af undtagelsesbestemmelse for hus og haveÆndringsforslaget foreslår en udvidelse af den nye undtagelsesbestemmelse for butikker, derhandler med artikler til hus og have.I det oprindelige lovforslag var denne undtagelsesbestemmelse afgrænset til butikker, hvis om-sætning for mindst 50 procents vedkommende stammer fra ”materiale til bygning eller vedlige-holdelse af fast ejendom eller materialer til brug i haven”.I ændringsforslaget udvides undtagelsesbestemmelsen til også at omfatte butikker, hvor mindst50 pct. af omsætningen stammer fra ”inventar som f.eks møbler, udsmykning, lamper, musik- ogtv-udstyr samt udstyr til køkken, badeværelse og soveværelse”.Dermed bliver undtagelsesbestemmelsen altså mere vidtgående.
Undtagelsesbestemmelser virker konkurrenceforvridendeDansk Erhverv er generelt positiv over for forslaget til ændring af lukkeloven, som i vidt omfangbygger på det fælles udspil om en ansvarlig liberalisering af lukkeloven, som detailhandelen frem-fremlagde i sommeren 2009.Detailhandelen har imidlertid ikke ønsket det har været efterspurgt af detailhandlen, og genereltmener vi, at undtagelsesbestemmelser kan virke konkurrenceforvridende og skabe en række af-grænsningsproblematikker og gråzoner. Den foreslåede udvidelse af undtagelsesbestemmelsen
HHY/MFE[email protected]Side 1/2-Deres ref.:Vores ref.: 61633-0004-
for butikker, der sælger artikler til hus og have, forstærker kun de generelle problemer omkringundtagelsesbestemmelserne.Dansk Erhverv havde hellere set, at man i endnu højere grad havde taget udgangspunkt i det fæl-les udspil fra detailhandelen om en ansvarlig liberalisering af lukkeloven. Dette udspil var nøje af-stemt mellem de forskellige interesser på området, og det fælles udspil indebar en gradvis libera-lisering af lukkeloven – uden nye undtagelsesbestemmelser for særlige butikker.Dansk Erhverv henleder i øvrigt udvalgets opmærksomhed på de problemstillinger vedr. omsæt-ningsgrænsen på de 30,5 mio. kr. om året samt spørgsmålet om en revisorerklæring, som vi rejstei vores oprindelige høringssvar.
Med venlig hilsen
Mette FeiferChefkonsulent
Side 2/2-