Som de øvrige ordførere vil jeg selvfølgelig også sige, at vi i SF synes, det er rigtig godt, at der nu gøres noget for at nedbringe dimittendarbejdsløsheden, som jo er eksploderet.
Arbejdsløsheden for alle grupper af nyuddannede er jo nærmest eksploderet, også i fag, som man ellers synes skulle være rimelig sikre, fag, der uddanner til velfærdsjob som FTF-fag, er den eksploderet her under krisen.
Så for alle nyuddannede gælder det, at arbejdsløsheden er eksploderet.
Hvis man f.eks.
tager ingeniører, er den mere end fordoblet.
Det er jo stærkt bekymrende, for selvfølgelig er det den værst tænkelige start på arbejdslivet, at man bliver færdig, at man er nyuddannet, at man har en masse ideer og er topmotiveret, og at man så får at vide, at der ikke er behov for en.
Man føler sig overflødig, når man ikke kan få lov til at bruge sine kompetencer.
Det er sådan noget, der kan give ar som nyuddannet.
Så selvfølgelig er det rigtig godt, at der gøres noget nu for at nedbringe arbejdsløsheden for den her gruppe.
Vi må nok sige, at der måske var andre måder og andre initiativer, man kunne sætte ind med, som for alvor ville gøre noget for den her gruppe.
Man kunne skabe markant flere nye job både for dimittender fra universiteterne, for nyuddannede faglærte arbejdsløse, for ufaglærte unge, som går ledige lige nu.
Det har man valgt ikke at gøre fra regeringens side.
Så må vi jo sige:
O.k., lidt har også ret.
Og selvfølgelig synes vi, det her forslag er en god idé.
Men jeg må også sige, at jeg altså har nogle betænkeligheder.
Vi bakker op om det her forslag, selvfølgelig gør vi det.
Det gør vi om alle skridt i den rigtige retning, men vi er også lidt bange for, at det ikke kommer til at gøre den store forskel.
For det første:
Hvis man læser høringssvaret fra Danske Studerendes Fællesråd, vil man se, at deres udregning viser, at det her kommer til at dreje sig om cirka 575 uddannelsesforløb.
Det er jo altså en dråbe i havet af de unge, som går arbejdsløse lige nu.
For det andet kan man være i tvivl om, hvorvidt effekten for alvor kommer til at slå igennem, altså hvor mange der overhovedet kommer til at vælge det her, for der er jo et forhold mellem SU og dagpengesatsen, som gør sig lidt gældende her.
Når man er nyuddannet, er spørgsmålet, hvor mange der vil vælge ½ år ekstra på SU-sats frem for at vælge dagpengesats, hvor man så også kan søge.
Men altså:
Lidt har også ret.
Og det her forslag går selvfølgelig i den rigtige retning.
Så er der nogle ting, som jeg synes er decideret underlige og bekymrende.
Der er for det første det, at der ikke gives SU i perioden fra studieafslutning til start på det nye forløb, f.eks.
i sommerferien.
I den periode kan der heller ikke opnås dagpenge, og det er næsten absurd at bede de unge om at gå ud og finde sig et arbejde i den her periode, eftersom det netop er det, det drejer sig om, altså at de ikke kan finde et job, og at der ikke er særlig meget arbejde at få.
Så der er en periode, fra man er færdig med sit speciale, og til universitetet eller uddannelsesinstitutionen kan opstarte et nyt forløb.
Der vil der altså være en periode for nogle, hvor de ikke har en indtægt.
Jeg synes, det er meget bekymrende, at man forestiller sig, at der er nogle, der vil vælge det til, som det foreslås i det her forslag.
Så kan man også være bekymret for, om forslaget får karakter af opbevaring, fordi der, som det også er nævnt, er lagt op til, at de her studieforløb skal ligge inden for eksisterende studieområder.
Det vil sige, at man ikke kan medtage jobsøgning eller cv-skrivning eller virksomhedskontakt eller alle mulige andre ting, som kunne gøre den unge mere parat til at komme ud på arbejdsmarkedet.
Vi kunne også godt tænke os, at man så på, om det ikke burde ændres.
Så vækker det selvfølgelig også bekymring for, hvor gennemarbejdet forslaget er, at man siger, at forløbene skal gå i gang nu her den 1.
marts.
Flere af uddannelsesinstitutionerne påpeger selv, at de vil få overordentlig svært ved at nå både at vejlede de studerende ind på de rigtige forløb, gøre opmærksom på forløbene og ikke mindst tilrettelægge forløbene, så de bliver ordentlig gennemarbejdede og spændende og ikke bare får karakter af opbevaring.
Vi hører altså fra Venstres ordfører, at det her er et pilotprojekt.
Vi synes jo ikke, det helt er nok, når man snakker dimittendarbejdsløshed, og når man snakker ungdomsarbejdsløshed, at man så sætter gang i pilotprojekter, men selvfølgelig bakker vi op om det her forslag, som er et skridt i den rigtige retning.