Retsudvalget 2009-10
L 91
Offentligt
798168_0001.png
798168_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
11. februar 2010Formueretskontoret2009-7003-0028ATH40161
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om kreditaftaler og lov om markedsføring (Ændringersom følge af forbrugerkreditdirektivet) (L 91), som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 25. januar 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af lov om kreditaftaler og lov om markedsføring

(Ændringer som følge af forbrugerkreditdirektivet) (L 91):

”Mener ministeren, at det bør sikres i lovforslaget L 91, atklager over lån optaget hos finansieringsselskaber kan ind-bringes for et klage- eller ankenævn?”

Svar:

Efter forbrugerkreditdirektivets artikel 24 skal medlemsstaterne sikre, atder findes egnede, effektive procedurer for udenretslig bilæggelse af for-brugertvister vedrørende kreditaftaler, hvor det er relevant ved anvendel-se af eksisterende organer.Som det fremgår af pkt. 2.17 i de almindelige bemærkninger til lovfors-laget er Justitsministeriet enig med arbejdsgruppens flertal i, at de eksi-sterende muligheder for at indbringe klager for klage- og ankenævn samtmuligheden for retsmægling opfylder direktivets krav om udenretslig bi-læggelse af tvister. I langt de fleste sager har forbrugerne således mulig-hed for at indbringe sager vedrørende overtrædelse af kreditaftalelovenfor Pengeinstitutankenævnet, Realkreditankenævnet og Forbrugerklage-nævnet. For så vidt angår sager, disse nævn ikke kan behandle, er derendvidere mulighed for at benytte den landsdækkende ordning medretsmægling. På denne baggrund finder Justitsministeriet, at der allerede idag findes egnede, effektive procedurer for udenretslig bilæggelse af for-brugertvister vedrørende kreditaftaler i overensstemmelse med forbru-gerkreditdirektivets artikel 24.Hertil kommer, at Økonomi- og Erhvervsministeriet har nedsat en ar-bejdsgruppe, der generelt skal se på markedet for forbrugslån, herunderpå ligheder og forskelle i reglerne om tilsyn med henholdsvis pengeinsti-tutter og finansieringsselskaber. Regeringen finder det rigtigst at afventearbejdsgruppens overvejelser, før der tages stilling til eventuelle yderli-gere regler om klageadgang.
2