Retsudvalget 2009-10
L 91
Offentligt
830530_0001.png
830530_0002.png
830530_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. april 2010Formueretskontoret2009-7003-0028ATH40217
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 23 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om kreditaftaler og lov om markedsføring (Ændringersom følge af forbrugerkreditdirektivet) (L 91), som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 14. april 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Anne Kristine Axelsson
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 23 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af lov om kreditaftaler og lov om markedsføring

(Ændringer som følge af forbrugerkreditdirektivet) (L 91):

”Af hensyn til forbrugerbeskyttelsen vil ministeren da se påmuligheden for at indføre en form for mærkningsordning, dervil kunne give forbrugerne et vink om den grad af risiko, derkan være ved de enkelte låntyper?”

Svar:

Det fremgår af den foreslåede § 14 a i lov om markedsføring, som affat-tet ved lovforslagets § 2, nr. 3, at enhver markedsføring af kreditaftaler,der angiver en rentesats eller talstørrelser vedrørende omkostningerne iforbindelse med forbrugerkredit, skal indeholde oplysninger om bl.a. de-bitorrenten, det samlede kreditbeløb, de årlige omkostninger i procent(ÅOP), kreditaftalens løbetid og det samlede beløb, som skal betales afforbrugeren, og raternes størrelse.Det fremgår endvidere af den foreslåede § 7 a, stk. 1, i lov om kreditafta-ler, som affattet ved lovforslagets § 1, nr. 7, at kreditgiveren før en for-bruger bindes af et kredittilbud, skal give forbrugeren de oplysninger, derer nødvendige for at sammenligne forskellige tilbud, så der kan træffesen informeret beslutning om indgåelsen af en kreditaftale.De oplysninger, som forbrugeren efter den nævnte bestemmelse bl.a. skaloplyses om, er debitorrenten, herunder betingelser og procedurer for æn-dring af debitorrenten, og oplysning om følgerne af manglende betalin-ger.Efter den foreslåede § 7 a, stk. 8, i lov om kreditaftaler, som affattet vedlovforslagets § 1, nr. 7, skal kreditgiveren desuden give forbrugeren fyl-destgørende forklaringer, således at forbrugeren er i stand til at vurdere,om den foreslåede kreditaftale passer til vedkommendes behov og finan-sielle situation.Dette skal, hvor det er relevant, ske ved at forklare de oplysninger, derskal gives forud for aftaleindgåelsen, og ved at forklare de foreslåedeprodukters vigtigste karakteristika og de specifikke konsekvenser, disseprodukter kan få for forbrugeren, herunder konsekvenserne af forbruge-rens betalingsmisligholdelse.2
De nævnte bestemmelser varetager efter Justitsministeriets opfattelse påen hensigtsmæssig måde hensynet til, at forbrugeren, før en kreditaftaleindgås, bliver informeret om de vigtigste karakteristika ved det kredit-produkt, som forbrugeren bliver tilbudt, herunder en mulighed for for-brugeren for at vurdere risikoen ved det pågældende kreditprodukt.Justitsministeriet finder derfor ikke anledning til at overveje en mærk-ningsordning.
3