Retsudvalget 2009-10
L 91
Offentligt
830528_0001.png
830528_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. april 2010Formueretskontoret2009-7003-0028ATH40215
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 22 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om kreditaftaler og lov om markedsføring (Ændringersom følge af forbrugerkreditdirektivet) (L 91), som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 14. april 2010.
Lars Barfoed/Anne Kristine Axelsson
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 22 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af lov om kreditaftaler og lov om markedsføring

(Ændringer som følge af forbrugerkreditdirektivet) (L 91):

”Ministeren bedes vurdere, om forbrugerkreditdirektivets ar-tikel 24, hvorefter medlemsstaterne skal sikre, at der findesegnede effektive procedurer for udenretslig bilæggelse afforbrugertvister vedrørende kreditaftaler, er underimplemen-teret, når der i lovforslaget henvises til retsmægling. I for-længelsen heraf bedes det oplyst, om ministeren er bekendtmed andre lande, der har implementeret denne bestemmelsepå samme måde som der lægges op til i lovforslaget, og hvil-ke lande der i givet fald har gjort dette.”

Svar:

Efter forbrugerkreditdirektivets artikel 24 skal medlemsstaterne sikre, atder findes egnede, effektive procedurer for udenretslig bilæggelse af for-brugertvister vedrørende kreditaftaler, hvor det er relevant ved anvendel-se af eksisterende organer.Justitsministeriet kan indledningsvis oplyse, at ministeriet ikke er i be-siddelse af oplysninger om, hvordan andre lande har gennemført direkti-vets artikel 24.Som det fremgår af pkt. 2.17 i de almindelige bemærkninger til lovfors-laget er Justitsministeriet enig med arbejdsgruppens flertal i, at de eksi-sterende muligheder for at indbringe klager for klage- og ankenævn samtmuligheden for retsmægling opfylder direktivets krav om udenretslig bi-læggelse af tvister. I langt de fleste sager har forbrugerne således mulig-hed for at indbringe sager vedrørende overtrædelse af kreditaftalelovenfor Pengeinstitutankenævnet, Realkreditankenævnet eller Forbrugerkla-genævnet. For så vidt angår sager disse nævn ikke kan behandle, er derendvidere mulighed for at benytte den landsdækkende ordning medretsmægling.På den anførte baggrund finder Justitsministeriet, at der allerede i dagfindes egnede, effektive procedurer for udenretslig bilæggelse af forbru-gertvister vedrørende kreditaftaler i overensstemmelse med forbruger-kreditdirektivets artikel 24, og at der således ikke er tale om ”underim-plementering” af den omhandlede bestemmelse.2