Enhedslisten synes også generelt, at det er fremskridt, der lægges op til her med større uafhængighed i forhold til behandlingen af politiklager.
Vi mener, det er fuldstændig afgørende i et retssamfund og et demokrati, at der er en stor grad af tillid til politiet, og vi tror, at det er rigtig vigtigt, at der kommer en debat om at få et opgør med den nulfejlskultur, der hærger ikke kun hos politiet, men i høj grad i store dele af den offentlige sektor, hvor man ligesom ikke vil erkende, at man begår fejl.
Man må sige, at regeringen er dem, der går forrest med en nulfejlsopfattelse og med at afvise alle fejl, der er begået, ved at sige, at der ikke er noget at komme efter.
Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at man erkender, at mennesker begår fejl, og at man erkender, at man kan lære af de fejl, og at man også kan komme langt med at sige undskyld, når man har begået en fejl.
Jeg håber, at noget af det, som man også kan få med ind i arbejdet her, er, at man skal se på, hvordan vi bliver bedre til at erkende fejl og lære af de fejl.
Derfor er jeg også enig med den radikale ordfører i, at det ville være godt, hvis man kunne genkende de pågældende politifolk – ikke sådan at man skal have deres navn og telefonnummer og andet, men sådan at politiet selv på videooptagelser og andet kunne identificere, hvilke politifolk det er, der eventuelt begår noget forkert, så man kunne få undersøgt sagerne ordentligt og få set på det, hvis der bliver begået fejl.
Sagen med de svenske fodboldfans er en af de værste, vi har haft, men der har også været andre, hvor det havde været godt, hvis sagen faktisk kunne undersøges og afklares.
Derfor er det også noget af det, vi gerne vil se på under udvalgsarbejdet.
Som jeg har været inde på under debatten, mener vi, at konfliktmægling er et rigtig vigtigt redskab, også i denne sammenhæng, og vi vil arbejde på, at der bliver sat flere ressourcer af til, at det kommer i gang.
Jeg synes, at 3 år, som den konservative ordfører lægger op til, er lidt lang tid at vente, og jeg mener, at vi under udvalgsarbejdet skal se på, om man ikke kan komme noget hurtigere i gang.
Vi havde gerne set, at man også fik adskilt anklagemyndigheden fra politiet, som vi har diskuteret flere gange tidligere i Folketinget, og det er noget af det, vi vil blive ved med at arbejde for, fordi vi mener, det er et problem i mange sammenhænge og også i forhold til politiklager, at anklagemyndighed og politi ikke er adskilt.
Så mener vi også, at vi under udvalgsarbejdet skal se på spørgsmålet om toinstansbehandling af en sag.
Det er jo noget, vi på andre områder siger er vigtigt, og så vidt jeg forstår forslaget, kommer vi her til at have det samme problem, som læger har i forhold til patientklagenævn, nemlig at hvis der er truffet en afgørelse i en instans, har de ikke muligheden for at få den afgørelse prøvet ved en instans mere.
Det er noget af det, som jeg mener vi også må se på, med hensyn til om retssikkerheden er i orden.
Så har der en gang imellem været nogle af de virkelig alvorlige sager, nogle af de meget ulykkelige sager, hvor et menneske er død eller er blevet livsfarligt såret på grund af handlinger fra politiet.
De sager kører ofte i årevis.
Der kommer den ene undersøgelse efter den anden, der kommer dokumentarudsendelser og beskrivelser i pressen osv., og det er dybt ulykkeligt både for de involverede politifolk og for de pårørende.
Der mener jeg altså vi bør se på at få en særlig ordning, så de meget, meget alvorlige sager kommer for domstolene med det samme, så man får en undersøgelse i offentlighed med en dommer for bordenden, så folk kan følge med i, hvad der foregår, i stedet for at de skal blive ved med at køre i forskellige systemer i flere år, for det er ikke godt, hverken for de involverede politifolk, for de pårørende eller for den generelle tillid til politiet.
Vi har set Tilstsagen og flere andre sager, som har kørt på den måde.
Det er ikke godt.
Så alt i alt mener vi altså, at der er flere positive tiltag i det her forslag, som vi kan støtte, men vi mener også, der er nogle ting, som vi skal se mere på under udvalgsarbejdet, og vi mener også, der er ting, vi skal arbejde videre med, og en af de ting, som vi mener er afgørende, er, at der bliver afsat ressourcer nok til en hurtig sagsbehandling, men også at der rent faktisk bliver afsat ressourcer til, at der kan foregå en konfliktmægling, for det tror vi på vil kunne have stor effekt, så man også begynder at kunne lære af de fejl, der bliver begået.