Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
L 87
Offentligt
UdlændingeafdelingenUdlændingelovskontoret
Dato:Journalnummer:Sagsbehandler:
11. februar 201010/01425hbs
Besvarelse af spørgsmål nr. 14 ad L 87 stillet af Folketingets Integrationsudvalg til
integrationsministeren den 27. januar 2010.
Spørgsmål:
”På hvilket grundlag vurderer integrationsministeriet, at lovforslaget ikke er i strid med Dan-marks internationale forpligtelser, jf. høringsnotat side 10-11? Herunder bedes ministerenredegøre for, hvilke forhold ministeriet i den sammenhæng har undersøgt.”Svar:
Jeg går ud fra, at der henvises til høringsnotatets afsnit om indvandringsprøven særligt set iforhold til religiøse forkyndere.I forbindelse med indvandringsprøvens indførelse (lov nr. 379 af 25. april 2007) vurderedeIntegrationsministeriet, hvorvidt et krav om, at en religiøs forkynder skal bestå en indvan-dringsprøve for at få forlænget sin opholdstilladelse i Danmark, er i strid med Danmarks in-ternationale forpligtelser.I den forbindelse undersøgte Integrationsministeriet et prøvekravs overensstemmelse medartikel 9 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Denne bestemmelse indeholderbl.a. en forpligtelse for medlemsstaten til ikke at gøre indgreb i retten til at udøve og manife-stere sin religion eller tro, medmindre det sker i overensstemmelse med lov og er nødvendigti et demokratisk samfund af hensyn til den offentlige tryghed, for at beskytte den offentligeorden, sundheden eller sædeligheden eller for at beskytte andres rettigheder og friheder.Et krav om, at en religiøs forkynder for at få opholdstilladelse i Danmark skal bestå en ind-vandringsprøve, er ikke i strid med artikel 9 i Den Europæiske Menneskerettighedskonventi-on, hvis herboende personer har mulighed for at udøve og manifestere deres religion ellerpraksis uafhængigt af udenlandske religiøse forkynderes mulighed for at opnå opholdstilla-delse til.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Det må endvidere antages, at religiøse forkyndere i kraft af deres uddannelsesmæssigebaggrund i almindelighed vil have gode forudsætninger for at kunne tilegne sig de færdighe-der, der skal til for at bestå indvandringsprøven, da rammerne for prøven er sat til et niveau,hvor det skal være muligt for personer med ringe eller ingen uddannelse at bestå prøven.Det var og er på den baggrund Integrationsministeriets vurdering, at en indvandringsprøvesom betingelse for opholdstilladelse som religiøs forkynder ikke begrænser den religiøsemangfoldighed i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention eller Danmarksøvrige internationale forpligtelser.
Side 2 af 2