Grunden til, at jeg tager ordet her i dag, er, at jeg for en sjælden gangs skyld vil takke regeringen for, at den har lyttet til et rigtig godt råd om at dele det her lovforslag, så L 85 blev delt.
Man har for vane at lave nogle forlig – for mig at se nogle tossede forlig – med nogle partier, og så putter man nogle andre ting ind, som ikke har noget med det forlig at gøre.
Det betyder så, at vi, der gerne vil støtte ændringerne vedrørende dyrlægeloven, faktisk kommer til at støtte et forlig, som vi ikke har lod og del i.
Derfor er vi glade for, at regeringen har valgt at sige ja til at dele lovforslaget.
Så der bliver fuldstændig flertal for det.
Det er vi glade for.
Så kan jeg også sige, at SF har stillet en række gode ændringsforslag; dem vil vi fra Socialdemokratiets side også gerne støtte.
Det, der er problemet i den her sag, er den årsberetning fra Det Veterinære Sundhedsråd her, og jeg skal nok lade være med at læse det hele op.
Vi i Socialdemokratiet var også med til de forhandlinger om et nyt veterinærforlig fra starten af.
Der kunne være mange gode forskellige ting deri, men der var jo oplysninger, der blev forholdt os, og som vi ikke fik kendskab til, og det synes jeg er stærkt kritisabelt.
De oplysninger er så kommet frem her i år i den pressemeddelelse, som Det Veterinære Sundhedsråd udsendte den 2.
februar 2010.
Her står simpelt hen, at formanden for rådet udtaler:
»Rådet ser med bekymring på, at udtalelserne ikke er blevet fulgt, hvorved landmænd selv kan behandle køer med intravenøse injektioner.
Vi er bekymrede for, at der vil opstå dyreværnsmæssige kritisable situationer, hvor dyrene har lidt overlast s.f.a.
fejlinjektioner og fejlbehandling, der kan resultere i dyreværnsmæssige uforsvarlige eller groft uforsvarlige forhold for dyrene og dermed overtrædelser af dyreværnsloven og en kompromittering af dyrevelfærden.«
Det er jo sådan, at enhver regering, når der er nogle veterinærsager, der er problematiske, vil spørge netop Det Veterinære Sundhedsråd:
Hvis vi gør sådan og giver landmænd mulighed for selv at behandle, hvad kan det så afstedkomme?
Her har man simpelt hen valgt enten ikke at spørge eller at ignorere den udtalelse.
Vi havde et samråd i Fødevareudvalget, og der var ingen, der kunne huske, hvornår en regering nogen sinde har valgt ikke at følge de råd fra eksperterne.
Det er simpelt hen dybt kritisabelt, som formanden også siger, og jeg er fuldstændig enig.
Derfor er det godt, at SF har stillet de her ændringsforslag, så vi får lejlighed til at pille de dele ud.
Vi vil altså være på den sikre side, og vi vil følge eksperterne, der siger, at det kan være kritisabelt, hvis landmændene får mulighed for at behandle på de to områder, som jeg har nævnt her.
Derfor skal jeg sige, at når lovforslaget engang kommer til tredje behandling, vil vi stemme imod den del, der vedrører veterinærområdet.
Det lovforslag, som nok kommer til at hedde L 85 B, vil vi så stemme for, for der er faktisk nogle gode ting vedrørende dyrlægerne, som vi ikke har nogen problemer med.
På den måde får vi en ordentlig sagsbehandling.
Men jeg kan alligevel ikke forstå, at regeringen og Dansk Folkeparti – for slet ikke at sige Det Radikale Venstre – vil være med til at lave noget, som Det Veterinære Sundhedsråd anbefaler at gå imod, og som det ydermere siger er stærkt kritisabelt.