Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 84
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. marts 2010Dyrevelfærdskontoret2010-154-0220JTS41488
Udkast til taletil ministeren til brug vedåbent samråd i FolketingetsUdvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeritirsdag den 23. marts 2010, kl. 14.30.Samrådsspørgsmål A (L 84):”Vil ministeren redegøre for de dyrevel-færdsmæssige fordele ved opstaldning af kalve parvist eller i små grup-per og de ulemper, der er forbundet med opstaldning i større grupper?”Samrådsspørgsmål B (L 84):”Vil ministeren give tilsagn om, at der imedfør af lovforslaget udstedes regler, der tillader opstaldning af kalvei grupper større end 12?”
1.Jeg vil gerne indlede med at takke for invitationen til atkomme her i Fødevareudvalget og redegøre for spørgsmåletom gruppeopstaldning af kalve på indtil 8 uger.
2.Udvalget har for det første bedt mig redegøre for de dyre-velfærdsmæssige fordele ved opstaldning af kalve parvist el-ler i små grupper og de ulemper, der er forbundet med op-staldning i større grupper.
For det andet spørger udvalget, om jeg vil give tilsagn om, atder i medfør af den foreslåede lov udstedes regler, der tilladeropstaldning af kalve i grupper bestående af mere end 12 kal-ve.Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
3.Så vidt jeg har forstået, er baggrunden for dette samråd, atrepræsentanter fra foreningen Danske Slagtekalveproducen-ter i sidste uge havde foretræde for udvalget.
Udvalget har i den forbindelse også ved et spørgsmål bedtmig kommentere en henvendelse, som foreningen har sendttil udvalget. Det fremgår af henvendelsen, at foreningen ikkemener, at der bør indføres en regel om, at kalveflokken højstmå bestå af 12 kalve, når kalve på indtil 8 uger opstaldesflokvis. Foreningen anfører, dels at kravet vil have økonomi-ske konsekvenser for erhvervet, dels at holdstørrelser på 25-50 kalve efter foreningens opfattelse sagtens kan fungereupåklageligt såvel ernæringsmæssigt som sundhedsmæssigt.
4.Det fremgår af bemærkningerne til forslaget til lov omhold af malkekvæg og afkom af malkekvæg, at Justitsmini-steriet har til hensigt – i medfør af den foreslåede lov – at ud-stede en regel om, at kalveflokken højst må bestå af 12 kalve,når kalve på indtil 8 uger opstaldes flokvis.
5.Som det fremgår af min besvarelse af udvalgets spørgsmålvedrørende henvendelsen fra Danske Slagtekalveproducen-ter, er baggrunden for reglen en anbefaling fra Justitsministe-riets arbejdsgruppe om hold af malkekvæg.
2
Ifølge arbejdsgruppen kan opstaldning i store grupper giveproblemer på grund af konkurrence om ressourcer og øgetsmittefare. På den baggrund anbefaler en enig arbejdsgruppe,at der fastsættes den nævnte øvre grænse for gruppestørrelsenpå 12 kalve.
6.Lad mig sige lidt mere dels om arbejdsgruppens sammen-sætning, dels om grundlaget for arbejdsgruppens anbefalingvedrørende gruppeopstaldning af kalve.
Arbejdsgruppens formand Hans Houe er professor ved Insti-tut for Produktionsdyr og Heste ved Københavns Univerisi-tet. Derudover bestod arbejdsgruppen af medlemmer udpegetefter indstilling af Den Danske Dyrlægeforening, DyrenesBeskyttelse, Dansk Kvæg, Landbrugsraadet – der som be-kendt siden har ændret navn til Landbrug & Fødevarer – DetDyreetiske Råd, Dyreværnsrådet, Fødevareministeriet og Ju-stitsministeriet. Endvidere var seniorforsker Margit Bak Jen-sen fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved AarhusUniversitet medlem af arbejdsgruppen. Hun har bl.a. forsket ide sundhedsmæssige og dyrevelfærdsmæssige aspekter afspørgsmålet om størrelsen af kalveflokke.
Samtlige disse medlemmer – herunder medlemmerne udpe-get efter indstilling af Dansk Kvæg og Landbrug & Fødeva-rer – står bag anbefalingen om kalveflokke på højst 12 kalve.
3
7.Arbejdsgruppens anbefaling er ikke ”hentet ud af den blåluft”. Gruppestørrelsens betydning for navnlig sygdomsfore-komster er veldokumentet.
Diarré og lungebetændelse er de to væsentligste sygdommehos kalve. Begge sygdomme er smitsomme. Diarré er hyp-pigst forekommende i den første levemåned, mens lungebe-tændelse ses hyppigst hos ældre kalve. Diarré er skyld i 75pct. af alle dødsfald blandt kalve i de første tre uger, menslungebetændelse er skyld i 15 pct. af dødsfaldene blandt kal-ve i løbet af de første 6 måneder. Kalvedødeligheden var i2008 på 5,9 pct. på konventionelle bedrifter med kvæg af storrace.
For så vidt angår undersøgelser af betydningen af gruppestør-relsen har bl.a. en undersøgelse fra 2003 – baseret på 122 be-sætninger i Sverige – vist, at der er en lavere tilvækst i storegrupper på 6-30 kalve, der blev tildelt foder ved hjælp afmælkeautomater, sammenlignet med små grupper på 3-8 kal-ve, der blev tildelt mælk manuelt.
I en undersøgelse fra 2004 – foretaget af seniorforsker MargitBak Jensen – fandt man frem til, at kalve i grupper af 24 kal-ve med én mælkeautomat blev forstyrret i 50 pct. af den tid,som de opholdt sig i mælkeautomaten, mens kalve i grupperaf 12 med én mælkeautomat kun blev forstyrret i 10 pct. aftiden i mælkeautomaten.
4
I en tredje undersøgelse fra 2006 blev grupper af henholdsvis8 og 16 kalve sammenlignet. Begge grupper blev fodret medmælkeautomater. Kalvene i de små grupper havde 40 pct. la-vere risiko for luftvejslidelser og 40 gram højere dagligvækst.
Jeg skal i øvrigt henvise til de relevante afsnit i Det Jord-brugsvidenskabelige Fakultets rapporter om malkekøer, kalveog ungdyr, som har dannet grundlag for arbejdsgruppensovervejelser.
Den videnskabelige dokumentation viser entydigt, at der igennemsnit og i almindelighed er flere sundhedsproblemerpå bedrifter med større kalvegrupper.
8.Danske Slagtekalveproducenter anfører, at det koster pen-ge at gennemføre kravet om den maksimale størrelse af kal-veflokke. Det er jeg klar over. Jeg vil derfor også indførekravet med en overgangsordning på 14 år, således at kravetfor bedrifter, der er etableret før lovens ikrafttræden, førstfinder anvendelse fra den 1. juli 2024.
Hertil kommer, at man må acceptere, at dyrevelfærd koster,herunder i konkurrenceevne til lande, der ikke sætter dyrevel-færd så højt på dagsordenen som Danmark.
5
Selvfølgelig skal vi ikke indføre krav, der stiller landbruget ien urimelig situation – hverken økonomisk eller konkurren-cemæssigt. Med den lange overgangsperiode, som der læggesop til, er det imidlertid min opfattelse, at kravet om, at kalve-flokke højst må bestå af 12 kalve, når kalve på indtil 8 ugeropstaldes flokvis, ikke er urimeligt.
Jeg har derfor også – når lov om hold af malkekvæg og af-kom af malkekvæg er vedtaget – til hensigt at fastsætte enregel herom.
Tak.
6