Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 84 Bilag 6
Offentligt
811125_0001.png
Kommentar vedr. Lov om hold af kvæg.
Undertegnede ønsker herved på vegne af foreningen Danske slagtekalveproducenter, atanfægte arbejdsgruppens anbefaling om max 12 kalve i et hold indtil 8 ugers alderen.
Den fremadrettede kalveproduktion i Danmark vil medmindre den langsomt ophører foregå istore produktions enheder, som anvender den nyeste og bedste teknologi. I kalvensmælkefodrings periode vil det sige mælkefodrings automater, hvor kalvene optager mælkengennem en sut. Den enkelte kalv er registreret over en transponder og kalven kan frit 3-4gange i døgnet, optage sin mælk, som er reguleret i forhold til kalvens respektive vægt. Denneform for tildeling af mælk er helt unik, da den på alle måder tilgodeser kalvens fysiologiske ogadfærdsmæssige behov.
Hvis lovforslaget om 12 kalve i et hold gennemføres må det forventes at langt de flesteproducenter fravælger mælkefodrings automater i fremtidige projekter, da investeringen vilblive alt for dyr.
Bygger man en stald til 270 mælkekalve fodret med mælkefodrings automat, vil en staldindrettet til 12 kalve i en sti, koste 400.000,00 kr. mere, end en stald med 90 kalve pr. sti.Den fremtidige kalveproducent har 3 af disse stalde. Investeringsforskellen løber derfor op i1.200.000,00 kr.Den største forhindring ligger dog i at stald anlæggene af hensyn til dyre vældfærd ogveterinær sikkerhed skal vaskes og desinficeres mellem hvert hold kalve, her vilarbejdsbyrden i stalden med 12 kalve pr. sti være 3 gange større.Spørgsmålet er nu, hvad skal danske tyrekalve gøre, når rigtig mange producenter stopperproduktionen efter afkobling af præmie i år 2012, og nye store projekter ikke kommer op atstå pga. lovmæssige forhindringer.
Nr. Hjarup den 10.03.2010Kalveproducent Claus Bonnevie Andersen