Jeg skal sige, at vi i Socialdemokratiet jo ikke har problemer med at effektivisere vores uddannelsessystem.
Der, hvor det er fornuftigt, skal man gøre det.
Der, hvor vi jo i de senere år har set en tendens, er, at når dette ministerium, der efterhånden har siddet i 8-9 år, effektiviserer, så kan man ikke høste de effektiviseringsgevinster, som man har anført.
Det handler om effektiviseringer i administrationen, de administrative omkostninger, og det handler også om besparelser på indkøb, som ikke har kunnet lade sig gøre, og som i virkeligheden har været en skjult besparelse.
De rapporter, der har ligget til grund for det, har været ufuldstændige og har kunnet modbevises andre steder.
Når det så er sagt, har vi ingen problemer med at effektivisere.
Jeg tror, at man løbende skal se på den offentlige sektor, altså om der er mulighed for effektiviseringer til gavn for borgerne.
Ingen ønsker at betale højere skat end nødvendigt.
Men da vi lavede det her politiforlig, var det afgørende for os, som der står i lovforslaget, at man ikke kunne indhente effektiviseringsbesparelserne, før der var en gevinst.
Det har fået mig til undervejs i behandlingen i ordførerkredsen at stille en lang række spørgsmål til ministeren, som jeg også vil stille officielt i udvalgssammenhæng for at sikre mig, at vi får dem genoptryk i betænkningen, således at vi er helt sikre på, hvad det er, det handler om.
Det er klart, at brændt barn jo skyr ilden.
Vi har flere gange set, at effektiviseringsgevinster og administrative besparelser ikke helt står mål med den virkelighed, der er ude i skoleverdenen, og så er vi nødt til at gå anderledes til værks.
Jeg vil godt sige, at der er en række bemyndigelser i det her lovforslag, som jeg har spurgt ind til og vil spørge ind til også i udvalgsarbejdet.
Det er f.eks.
sådan, at flere af de høringssvar, der har været, peger på – og høringssvarene er jo virkelig meget kritiske over for det her, både fra LO-siden, arbejdstagersiden, og fra skolesiden – at en lang række af dem i målgruppen faktisk ikke er kapable til at bruge nettet til at tilmelde sig.
Der har ministeren bedt om en bemyndigelse til at kunne sikre, at de kan tilmelde sig på et senere tidspunkt.
Det er jeg forholdsvis skeptisk over for.
Der er også en række bemyndigelser i forhold til de videre faser - det er jo tre faser, vi taler om – som jeg godt vil have lov at kigge på.
Så vil jeg også godt sige, at der i politiforliget klokkeklart står, at parterne er enige om at drøfte status på projektet i efteråret 2009.
Der har ikke været indkaldt til de statusdrøftelser, og det ser jeg lidt alvorligt på.
Man aftaler undervejs, at man skal mødes til statusdrøftelser, og så får vi bare et stykke papir med en status på.
Det er altså ikke nok, vil jeg gerne sige til ministeren.
Der er ministeren og ministeriet nødt til at leve op til de forpligtelser, inden man fremsætter et lovforslag.
Jeg har også anført i den mailkorrespondance, jeg har haft med ministeriet, at det ikke er tilfredsstillende.
Så alt i alt vil jeg sige, at vi selvfølgelig går ind for det forlig, vi har vedtaget.
Vi vil sikre os undervejs, at vi følger det nøje, også implementeringen af det, efter de meget kritiske bemærkninger, der har været fra hele skoleverdenen og brugerne af systemet.
Så er der en række spørgsmål, som skal afklares i udvalgsarbejdet.
Jeg har fået en række svar undervejs, men da jeg også gerne vil have spørgsmålene optrykt i betænkningen, er jeg selvfølgelig nødt til at stille dem igen, så vi også har dem her.
Lad mig pege på hele informationen og driften af systemet, altså informationspligten over for brugerne.
Det er et spørgsmål om, at man jo faktisk har de eksisterende opgaver, samtidig med at man igangsætter digitaliseringen af tilmeldingspligten.
Hvordan finansierer man det, hvis det er sådan, at man begynder at tage af effektiviseringen til det?
Så er der en række af de bemyndigelser, som jeg har nævnt.
Jeg vil godt sige, at selv ministerens eget VEU-råd peger på, at man skulle vente med at igangsætte digitaliseringen eller indhente besparelserne til midten af 2010.
Ministeren henholder sig selvfølgelig til den aftale, der ligger, for i faktisk hele VEU- eller AMU-systemet er tilmeldinger sket for hele foråret 2010.
Det vil vi selvfølgelig nøje granske undervejs, og vi vil også sikre os, at ministeren lever op til forpligtelserne, så vi får status flere gange i forligskredsen.
Alt i alt vil jeg godt sige, at vi vil følge det her kritisk, konstruktivt og positivt, men sikre os, at også ministeriet og dermed Finansministeriet lever op til de aftaler, vi har sammen, nemlig at man ikke indhøster besparelserne, før effektiviseringsgevinsterne er til stede.
Det har været helt afgørende for, at vi sagde ja til finansieringen på de 110 mio.
kr., som nu er blevet til 100 mio.
kr., undervejs i systemet.
Jeg håber også, ministeren vil give den forsikring her fra talerstolen, når han svarer på de taler, der har været, altså at besparelserne selvfølgelig ikke bliver indhøstet, før effektiviseringsgevinsterne er til stede.