Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
L 64
Offentligt
765576_0001.png
765576_0002.png
Dato:Kontor:
30. november 2009Danskuddannelsesen-heden
J.nr.:Sagsbeh.:
09/10060JEL

Besvarelse af spørgsmål nr. 14 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 25. no-

vember 2009 (L 64)

Spørgsmål 14:

”Ministeren bedes give sin vurdering af forskellen på de administrative byrder for henholdsviskommuner og udbydere ved indførelsen af henholdsvis intro-dansk, opdelingen af modultak-sten i en start- og en resultattakst og indførelsen af en klippekortsordning over 5 år.”

Svar:

Ved indførelse af intro-dansk bliver kommunerne forpligtet til at tilbyde intro-dansk til uden-landske arbejdstagere. Kommunerne skal herefter påse, om betingelserne for at få tilbudtintro-dansk er opfyldt, hvilket er en ny opgave for kommunerne.Tilbuddet om intro-dansk omfatter 250 timers undervisning, som opdeles i et antal undervis-ningsforløb (”klip”) med et bestemt timetal. Det forudsættes, at der ikke ydes kompensationfor tabte timer ved udlændingens fravær, f.eks. sygdom. Dette indebærer, at der ikke bliverbehov for en nøje fraværsregistrering på sprogcentrene.Den foreslåede opdeling af modultaksten i to dele betyder, at kommunerne skal udbetale –og sprogcentrene tilsvarende skal modtage – modultakstudbetalinger flere gange end i dag.Jeg går dog ud fra, at de nye betalingsprocedurer kan tilrettelægges så hensigtsmæssigt, atdet ikke vil give anledning til nævneværdigt merarbejde for kommuner og sprogcentre.Indførelse af en klippekortsordning over fem år for beskæftigede ville efter min opfattelsemedføre en øget administration for kommuner og sprogcentre. En udlænding, der f.eks. i pe-rioder er i beskæftigelse og i andre er uden beskæftigelse, vil således løbende skulle vekslemellem en femårig klippekortsordning og et treårigt danskuddannelsestilbud. Det vil såledesvære nødvendigt løbende at beregne omfanget af udlændingens tilbud af hensyn til afgørel-se af, om udlændingen er omfattet af klippekortsordningen eller det almindelige treårstilbud.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
På den baggrund vurderer jeg, at en klippekortsordning over fem år vil medføre langt merebureaukrati end forslagene om indførelse af intro-dansk og opdeling af modultaksten i to de-le.Jeg skal for en god ordens skyld tilføje, at jeg ønsker, at udlændinge hurtigst muligt tilegnersig det danske sprog til gavn for deres integration i det danske samfund, og at min hoved-indvendig imod en femårig klippekortsordning er, at jeg forudser, at en sådan ordning vil be-tyde, at udlændige vil være længere tid om at tilegne sig det danske sprog.Jeg skal i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål 5.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk