Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017JFL40268
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 188 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. no-vember 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 188 vedrørende forslag til lov om ændring af straffe-
loven og lov om politiets virksomhed (Styrket indsats mod omfatten-
de forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49):
”Under henvisning til ministerens svar på spørgsmål 146 og147. Ministeren henviser til, at der i strafskærpelsesloven fra2002 også blev forudsat at straffene for visse voldssager skul-le forhøjes med en tredjedel, men forud for strafskærpelses-loven lå et grundigt arbejde fra Straffelovrådet og der forelåen oversigt over retspraksis fra Rigsadvokaten, ligesom det ibemærkningerne til lovforslaget blev gennemgået hvad straf-niveauet var i forskellige typer voldssager, således at Folke-tinget vidste hvad det gældende strafniveau var og dermedogså hvilket strafniveau strafskærpelsen ville medføre. Erministeren enig i, at der i forbindelse med dette lovforslag in-tet er fremlagt om det gældende strafniveau og at Folketingetderfor intet ved om hvad strafskærpelsen konkret vil medfø-re, såfremt man stemmer for lovforslaget?”Svar:
Som det fremgår bl.a. af besvarelsen af spørgsmål nr. 146 og 147 fraFolketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget, straffes overtrædelse afstraffelovens § 291 om hærværk afhængig af forholdets grovhed med bø-de eller fængsel. Der er stor variation i de konkrete straffe for hærværk,som afhænger af omstændighederne i den enkelte sag, herunder f.eks.værdien af det ødelagte (som kan variere betydeligt fra sag til sag), ger-ningsmandens eventuelle forstraffe, og om der er tale om organiseret el-ler systematisk hærværk, jf. også besvarelserne af spørgsmål nr. 87 og 95fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget. Den forudsattestrafskærpelse vedrørende hærværk indebærer, at der i givet fald skal skeen forhøjelse af straffen med som udgangspunkt halvdelen i forhold tilden straf, der ville være blevet fastsat efter de hidtidige regler.Efter Justitsministeriets opfattelse er det således med den fornødne klar-hed angivet, hvad den forudsatte strafskærpelse for hærværk vil indebæ-re.
2