Det er jo et meget sammensat lovforslag, som indeholder tre overordnede dele; dels en del om, at kommunalbestyrelserne kan give støtte til energiforbedrende arbejder i private ejendomme, hvor der er udarbejdet energimærkning med forslag til energiforbedringer; dels et forslag om bedre muligheder for at nedrive ejer- og andelsboliger med støtte; dels et forslag om at give støtte til istandsættelse af forsamlingshuse.
Men lige så sammensat forslaget er med hensyn til indhold, lige så entydig er finansieringen til gengæld.
Den sker nemlig via den reducerede byfornyelsespulje for 2010.
Derfor siger langt de fleste – herunder KL, der taler på vegne af landets 98 kommuner – i deres høringssvar, at puljen er alt for lille og udvander den nuværende byfornyelsesindsats endnu mere, end regeringen allerede har gjort de foregående år.
Det skal derfor understreges, at når vi under dette lovforslag taler om energibesparelser, må det samlede besparelsestiltag desværre forventes at blive meget, meget lille i omfang.
Det kan jo undre, at regeringen her om få uger før klimatopmødet i København ikke har større ambitioner om at nedbringe energiforbruget, end tilfældet er med den meget lille, begrænsede pulje her.
Når der tales om byfornyelse, må man endelig ikke tro, at der er sket en opprioritering af byfornyelsesindsatsen i Danmark.
Der er snarere sket en udvanding af indsatsen, fordi man nu for de samme økonomiske midler skal dække langt flere indsatsområder.
En mindre pulje skal fordeles på flere opgaver, og jeg vil sige, at hvis regeringen har en slet skjult strategi om at give gaver til folket her op til kommunalvalget, ja, så kan det godt ske, at det lykkes at skabe store forventninger.
Men det er jo sådan med store forventninger, at hvis de ikke bliver indfriet, bliver folk skuffede, og jeg tror netop, at folk bliver skuffede, hvis de tror, at man med det her lovforslag vil give et kæmpe løft til at få fjernet alle de faldefærdige rønner rundtomkring i landet, at man med det her forslag vil sikre istandsættelse af alle landets forsamlingshuse, og at forslaget vil sikre en omfattende energirenovering af den danske bygningsmasse.
Desværre.
For alle tre områder er vigtige og kunne skabe en bedre og mere energibesparende bygningsmasse og samtidig invitere lønmodtagere fra arbejdsløshedskøen ind til konkrete arbejdsopgaver på arbejdsmarkedet.
Men desværre er forslaget for beskedent i omfang, til at det vil ske.
Jeg vil knytte en kommentar til de enkelte dele, der er i forslaget.
Først om energiforbedrende tiltag:
Der er Socialdemokraterne jo ambitiøse og målrettede, når det handler om at energioptimere den eksisterende bygningsmasse.
Som Venstres ordfører også var inde på, kommer 40 pct.
af energiforbruget i Danmark fra opvarmning af bygninger og boliger.
I 2020 vil 95 pct.
af bygningsmassen udgøres af de bygninger, der allerede eksisterer i dag.
Derfor skal vi gøre rigtig meget for at sætte ind i forbindelse med de boliger og bygninger, vi har i dag.
Derfor spillede Socialdemokraterne også allerede i foråret ud med en plan, hvor vi har afsat 4 mia.
kr.
til energirenovering af private boliger og 2 mia.
kr.
til energirenovering af almene boliger.
Derfor må jeg sige, at Socialdemokraterne også stiller sig uforstående over for, hvorfor de almene boliger slet ikke er medtaget i det her forslag i forbindelse med energibesparelser.
Den anden del af forslaget om bedre muligheder for at nedrive ejer- og andelsboliger er positiv.
Det har Socialdemokraterne længe støttet.
Det har vi tidligere haft med i vores forslagspalet, og jeg kan se, at det ikke kun er i udkantsområderne, der er det problem.
Også i Region Midtjylland, hvor jeg kommer fra, er der store problemer med det.
Så måske skulle ordningen udvides til, at vi får skovlen under alle de faldefærdige rønner.
Desværre gælder det her forslag jo kun for 2010.
Vi, der har vores rødder i et landsbysamfund, ved, hvor vigtigt det er med et godt forsamlingshus.
Der vil jeg sige, at det er rigtig positivt, at det er blevet taget med nu her, og jeg vil sige, at der jo er sket en kæmpe udvikling i regeringen.
For i foråret, da jeg konfronterede kulturministeren med, hvad kulturministeren ville gøre for at sikre vores forsamlingshuses overlevelse, var svaret fra kulturministeren:
Ingenting.
Jeg skal knytte den kommentar til det om forsamlingshusene, at det er ærgerligt, at man ikke fokuserer på energibesparende tiltag.
Det er jo kun klimaskærmen, man fokuserer på, men man kunne også fokusere på tekniske installationer i forsamlingshusene, sådan at energiforbruget kunne blive nedbragt yderligere.
Afslutningsvis vil jeg sige, at Socialdemokraterne samlet set kan støtte forslaget, og at vi vil stille en række spørgsmål under udvalgsbehandlingen.
Jeg vil understrege, at vi stiller os særdeles kritiske over for, at finansieringen sker via byfornyelsespuljen, som dermed bliver udvandet.