Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 42
Offentligt
759775_0001.png
759775_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 2. november 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 1 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af udvalgetsformand på udvalgets vegne.
12. november 2009J.nr. 2009-0001071

Spørgsmål nr. 1:

”Ministeren bedes oplyse, om lønmodtagere, som allerede i dag har en kontraktmed forsvaret, og som ikke er omfattet af de nye regler, vil blive tilbudt en nykontrakt med forsvaret straks efter lovens ikrafttræden?

Endeligt svar:

Forsvarsministeriet har oplyst følgende:”Det fremgår af lovforslagets bemærkninger til § 4, at for de lønmodtagere, der påtidspunktet for lovens ikrafttræden er udsendt eller i færd med at afvikle deresreaktionsstyrkekontrakt, og som ikke er omfattet af gældende lov, vil fraværet væreaftalt og accepteret af arbejdsgiveren i et uopsagt ansættelsesforhold. Hvishjemsendelsestidspunktet først kendes efter lovens ikrafttræden, eller der skerændringer i dette, vil de pågældende skulle underrette arbejdsgiveren herom ihenhold til den med lovforslaget ændrede § 5.De lønmodtagere, der ikke er omfattet af den gældende lov, og som før tidspunktetfor lovens ikrafttræden har tegnet en kontrakt med forsvaret om at stille sig tilrådighed med henblik på udsendelse til udlandet eller om udsendelse til udlandet,og som derfor ikke har underrettet arbejdsgiveren inden 14 dage efter kontraktind-gåelsen, vil ikke være omfattet af lovens beskyttelsesbestemmelser. Disselønmodtagere vil ved lovens ikrafttræden blive tilbudt at indgå en ny kontrakt medforsvaret med henblik på derefter at kunne underrette arbejdsgiveren i henhold tilden i lovforslagets § 1, stk. 4 eller 5, angivne frist, hvorefter de vil være omfattet afloven.Forsvarets Personeltjeneste har imidlertid oplyst, at det ikke er muligt at forberedenye kontrakter og tilrettelægge indgåelsen heraf, herunder at informere i relevantomfang om muligheden for at blive omfattet af lovens beskyttelsesbestemmelsergennem indgåelse af en ny kontrakt, hvis loven træder i kraft den 1. januar 2010,hvorfor Forsvarsministeriet skal anmode om, at lovens ikrafttræden udskydes tilden 1. marts 2010.”
Jeg kan tilføje, at jeg vil efterkomme ønsket fra Forsvarsministeriet om udskydelseaf lovens ikrafttræden og fremsætte ændringsforslag om, at loven træder i kraft den1. marts 2010.Med henblik på at sikre, at det på lønmodtagerside står klart, at lønmodtagere, derallerede har kontrakt med forsvaret, men som ikke er omfattet af den gældende lov,vil få mulighed for at blive omfattet af lovens beskyttelsesbestemmelser gennemindgåelse af en ny kontrakt, vil jeg i øvrigt sende et brev til lønmodtagerorganisati-onerne på området. I dette brev vil jeg gøre nærmere rede for, hvordan der vil blivemulighed for at blive omfattet af lovens beskyttelsesbestemmelser gennemindgåelse af en ny kontrakt.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2