Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39
Offentligt
802421_0001.png
802421_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 22. februar 2010Sagsnr.: 82Dok.nr.: 58083
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11.02.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 39, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet i forbindelsemed udvalgets behandling af lovforslag L 39 (forslag til lov om ændring af lov omlandbrugsejendomme):

Spørgsmål 39:

” Vil ministeren oversende en udredning af konsekvenserne af at åbne op for fremmedkapitaltilførsel til dansk landbrug?”

Svar:

Det foreliggende lovforslag fastholder de hidtidige regler i lovens § 20 om, at landman-den i selskabet skal have en bestemmende indflydelse. Der lempes således alene på dehidtidige relativt strenge regler om, at de øvrige investorer skal være i nærmere bestemtfamilie med landmanden i selskabet, eller skal være livsforsikringsselskaber eller pensi-onskasser.Reglerne føres hermed i princippet tilbage til retstilstanden før landbrugslovsændringen i1999.Det er ikke min forventning, at ændringen vil medføre meget store eksterne investerin-ger, men derimod, at ændringen vil kunne understøtte dels generationsskifter uden forfamiliekredsen, dels at f.eks. en gruppe yngre landmænd kan købe en større produkti-onsejendom i fællesskab, eller i særlige tilfælde, at lånekapital kan konverteres til ind-skudskapital.Jeg kan i øvrigt oplyse, at det fremgik af professor Niels Kærgårds mundtlige bemærk-ninger ved høringen om L 39 på Christiansborg onsdag den 10. februar 2010, at det måforventes, at prisniveauet på danske landbrugsejendomme også fremover vil være såle-des, at en investering i en dansk landbrugsejendom som udgangspunkt vil have en lavereforrentning end almindelige kapitalanbringelser i anden virksomhed. Niels Kærgård for-
venter derfor, at eksterne investorer kun vil investere i landbrugsbedrifter i det omfang,investorerne har en særlig interesse heri.
Eva Kjer Hansen
/Anders T. Christensen
2