Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39
Offentligt
802418_0001.png
802418_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 22. februar 2010Sagsnr.: 82Dok.nr.: 58085
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11.02.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 38, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet i forbindelsemed udvalgets behandling af lovforslag L 39 (forslag til lov om ændring af lov omlandbrugsejendomme):

Spørgsmål 38:

”Vil ministeren redegøre for, hvor grænsen for stordriftsfordelene i landbrugsprodukti-onen går - opgjort på areal, antal dyreenheder og omsætning?”

Svar:

Som det også fremgik af de mundtlige besvarelser ved høringen om L 39 på Christians-borg onsdag den 10. februar 2010, er grænsen for stordriftsfordelen afhængig af en langrække konkrete faktorer, herunder bl.a. de til enhver tid værende teknologiske mulighe-der, de konkrete omkostninger ved en eventuel kapacitetsudvidelse, finansieringsom-kostninger generelt og kvaliteten af den til enhver tid værende driftsledelse.Det er derfor ikke muligt at fastslå en konkret grænse for stordriftsfordelene for de en-kelte produktionsgrene. Det må dog antages, at den strukturudvikling, dansk landbrughar gennemgået siden mekaniseringen for alvor satte ind i løbet af 1950'erne, er udtrykfor den generelle udvikling i stordriftsfordelene i denne periode.Der foreligger ingen tegn på, at de tekniske muligheder for at høste yderligere stordrifts-fordele er udtømt, jf. også situationen i en lang række af de lande, som dansk landbrug eri umiddelbar konkurrence med, både inden for og uden for EU.Lovforslaget skal derfor ses som et initiativ, der skal sikre, at vores nationale lovgivningikke bliver en konkurrencemæssig hindring for det danske landbrugserhverv med de
skadevirkninger, dette ville kunne have for erhvervets konkurrenceevne og dermed forbeskæftigelsen og indtjeningen i hele fødevaresektoren.
Eva Kjer Hansen
/Søren Sørensen
2