Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39
Offentligt
770601_0001.png
770601_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. december 2009Sagsnr.: 82Dok.nr.: 30114
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 02.12.2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 27, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet i forbindelsemed udvalgets behandling af lovforslag L 39 (forslag til lov om ændring af lov omlandbrugsejendomme):

Spørgsmål 27:

” Vil ministeren redegøre mere uddybende for begrebet bestemmende indflydelse ogoplyse, hvornår den kommende selskabslov § 7 forventes at træde i kraft?”

Svar:

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at det vil være en forudsætning, at derskal være en person (landmanden i selskabet), der har den bestemmende indflydelse iselskabet, jf. § 7 i selskabsloven (lov nr. 470 af 12. juni 2009). Herved fastholdes dehidtidige principper for selskabers erhvervelse af landbrugsejendomme. Landmandenkan også eje sine aktier eller anparter via et selskab, hvor vedkommende selv ejer helekapitalen. Vurderingen af, om der er tale om bestemmende indflydelse kan være en kon-kret vurdering baseret på det konkrete selskabs ejerskab og aftalemæssige forhold etc.Det afgørende for vurderingen af, om der foreligger bestemmende indflydelse, er såle-des, om den pågældende har beføjelsen til at styre selskabets økonomiske og driftsmæs-sige beslutninger.I den nævnte nye selskabslov er det i § 7, stk. 1, bestemt, at bestemmende indflydelse ikoncerner er beføjelsen til at styre en dattervirksomheds økonomiske og driftsmæssigebeslutninger. Overført på landbrugslovens område vil bestemmende indflydelse derforvære landmanden i selskabets beføjelse til at styre selskabets økonomiske og driftsmæs-sige forhold.
Analogt til selskabslovens § 7, stk. 2, gælder således, at bestemmende indflydelse forlandmanden i selskabet foreligger, når vedkommende direkte eller gennem et andet sel-skab, som vedkommende ejer alene, ejer mere end halvdelen af stemmerettighederne iselskabet.Hvis landmanden i selskabet ikke ejer mere end halvdelen af stemmerettighederne i sel-skabet, foreligger der bestemmende indflydelse for landmanden i selskabet, hvis ved-kommende, jf. principperne i selskabslovens § 7, stk. 3, har1) råderet over mere end halvdelen af stemmerettighederne i selskabet i kraft af en aftalemed andre investorer,2) beføjelse til at styre de finansielle og driftsmæssige forhold i selskabet i henhold til envedtægt eller aftale,3) beføjelse til at udpege eller afsætte flertallet af medlemmerne i det øverste ledelsesor-gan og dette organ besidder den bestemmende indflydelse på virksomheden, eller4) råderet over det faktiske flertal af stemmerne på generalforsamlingen eller i et tilsva-rende organ og derved besidder den faktiske bestemmende indflydelse over virksomhe-den.Der skal ved vurderingen af landmandens bestemmende indflydelse i selskabet tageshensyn til eksistensen og virkningen af eventuelle potentielle stemmerettigheder, herun-der tegningsrettigheder og købsoptioner, som knytter sig til kapitalandele, som aktueltkan udnyttes eller konverteres.Det er blevet oplyst overfor mig, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen forventer, at sel-skabsloven, lov nr. 470 af 12. juni 2009 træder i kraft 18. januar 2010.
Eva Kjer Hansen
/Søren Sørensen
2