Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39
Offentligt
765631_0001.png
765631_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 82Dok.nr.: 24601
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. november2009 stillet følgende spørgsmål nr. 19, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet iforbindelse med udvalgets behandling af lovforslag L 39 (forslag til lov om ændring aflov om landbrugsejendomme):

Spørgsmål 19:

”Vil ministeren redegøre for lovforslagets miljømæssige konsekvenser?”

Svar:

Landbrugsloven vedrører som udgangspunkt alene landbrugets struktur- og ejerforhold.De foreslåede ændringer vil således ikke i sig selv have miljømæssige konsekvenser.Miljøreguleringen i henhold til anden lovgivning, herunder de eksisterende miljø-mæssigt betingede regler om regulering af udbringningen af husdyrgødning og øvrigedyrkningsmæssige forhold, berøres ikke af de foreslåede ændringer.En koncentration af husdyrholdet i større enheder vil dog kunne resultere i en størrepunktvis miljøbelastning, men etableringen af sådanne anlæg vil allerede i dag efter de ianden lovgivning gældende regler alene kunne ske efter en forudgående individuelVVM-vurdering, i hvilken forbindelse der kan stilles konkrete vilkår bl.a. om fore-byggende miljøforanstaltninger. Dette ændres ikke med det foreliggende lovforslag.De regler om husdyrhold og arealkrav, der er udstedt i medfør af landbrugsloven, drejersig primært om, at der ikke inden for en bedrift må være mere end 750 dyreenheder, ogat landmanden inden for sin bedrift skal eje en vis del af det areal, der efter miljø-reglerne skal være til rådighed for udbringning af husdyrgødning.
Ophævelsen af de størrelsesmæssige begrænsninger på bedriftsniveau vil give mulighedfor etablering af større bedrifter, men dette kan kun ske under forudsætning af, atmiljøreglerne er overholdt. Miljømæssigt vil det således ikke betyde noget at ophævereglerne om husdyrhold og arealkrav.Kravet om, at landmanden skal eje en vis del af det nødvendige harmoniareal, er aleneen strukturregel. Det vil således heller ikke have nogen miljømæssige konsekvenser atfjerne dette krav.Jeg mener derfor ikke, at lovforslaget har nogen miljømæssige konsekvenser.
Eva Kjer Hansen
/ Søren Sørensen
2