Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39
Offentligt
765619_0001.png
765619_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 82Dok.nr.: 23809
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18. november2009 stillet følgende spørgsmål nr. 16, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet iforbindelse med udvalgets behandling af lovforslag L 39 (forslag til lov om ændring aflov om landbrugsejendomme):

Spørgsmål 16:

”Vil ministeren oplyse status for de arealer, der frigøres ved etablering af jordløs hus-dyrproduktion, herunder oplyse om arealerne skal pålægges landbrugspligt?”

Svar:

Adgangen til at etablere jordløs husdyrproduktion følger af den forudsatte ophævelse afreglerne i bekendtgørelse om husdyrhold og arealkrav om, at en vis andel (25 hhv. 30%) af det beregnede udbringningsareal til en given animalsk produktion skal udgøres afjord ejet under bedriften.Ophævelsen af dette krav muliggør etablering eller udvidelse af husdyrproduktioner,forudsat at den producerede gødning kan afdisponeres enten til videreforarbejdning ellerudspredning uden for bedriften. Det skal i den forbindelse bemærkes, at ændringen ikkemedfører ændrede normer for, hvorledes og i hvilke mængder gødningen må udbringes.
Ændringen indebærer således alene en ophævelse af kravet om, at en del af udbring-ningsarealet skal udgøres af ejet jord, og berører ikke jordens status som landbrugsjord.Jorden vil således under alle omstændigheder fortsat forblive landbrugsnoteret, og i til-fælde af frasalg vil dette alene kunne ske til sammenlægning med eller samdrift med enanden landbrugsnoteret ejendom.
Eva Kjer Hansen
/ Søren Sørensen
2