Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39
Offentligt
765603_0001.png
765603_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 82Dok.nr.: 23784
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18.november 2009stillet følgende spørgsmål nr. 13, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet i forbin-delse med udvalgets behandling af lovforslag L 39 (forslag til lov om ændring af lov omlandbrugsejendomme):

Spørgsmål 13:

”Vil ministeren stille et ændringsforslag, der indebærer, at ejendomsforholdene hosprimærkøber og fortrinsstillede på annonceringstidspunktet skal være gældende for af-gørelsen af fortrinsstillingen?”

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at der ønskes en slags fastlåsning af det faktuelle grund-lag for en sags afgørelse for derigennem at hindre, at primærkøber og eller den fortrins-stillede efterfølgende kan disponere på en måde, som stiller dem anderledes i forhold tilreglerne om fortrinsstillingen, end det ellers ville have været tilfældet.Fortrinsstillingen indebærer efter sit indhold ikke et egentligt retskrav for den fortrins-stillede, men er alene en afgørelse om, at der er konstateret personer med fortrinsstillingmed den følge, at den forelagte handel ikke kan gennemføres.Er købet betinget af, at primærkøber opnår tilladelse fra jordbrugskommissionen, vilhandelen kunne hæves, og det står herefter sælger frit for, hvorledes vedkommendeefterfølgende vil disponere over jorden.
Er købet ubetinget, vil primærkøber blive forpligtet til at genafhænde jorden i det om-fang, fortrinsstillingen ikke imødekommes. Primærkøber vil ved en genafhændelse fritkunne afgøre, hvem jorden sælges til.I begge tilfælde vil gensalget af jorden udgøre en ny retshandel, hvor det efter omstæn-dighederne kan blive aktuelt på ny at undersøge spørgsmålet om fortrinsstilling.Normalt vil parternes ejendomsforhold ikke ændres under sagens behandling, hvorimoddette ses at forekomme mellem første og anden handel.Efter de gældende regler skal den, der ønsker fortrinsstilling til suppleringsjord, opfyldebetingelserne for at få fortrinsstilling på det tidspunkt, hvor den primære erhverver harindgået købsaftale.Ifølge § 32, stk. 4, i bekendtgørelsen om reglerne i lov om landbrugsejendomme bort-falder fortrinsstillingen, hvis den primære erhverver ikke længere overskrider areal-grænsen på 100 ha, f.eks. ved frasalg af jorder. Det samme gælder, hvis en nabo, der haropnået fortrinsstilling, erhverver jord fra anden ejendom, hvorved arealgrænsen på 70ha over-skrides.En regel om, at en konkret sag skal afgøres på grundlag af ejendomssituationen vedannonceringen vil som udgangspunkt være i modstrid med sædvanlige forvaltningsretli-ge principper, hvor afgørelsen normalt skal baseres på situationen på afgørelsestids-punktet. En sådan regel vil desuden ikke have nogen praktisk effekt, da reglen alene kanvedrøre den enkelte sag, men ikke vil kunne binde parterne ud over dennes afslutning.Jeg vil derfor ikke stille et sådant forslag.
Eva Kjer Hansen
/ Søren Sørensen
2