Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39 Bilag 21
Offentligt
BILAG 1Forslag til ledsagende bestemmelser, der skal indarbejdes i en ændret landbrugslov for at sikre atlandbruget lever op til målsætninger i Grøn Vækst
Nedenstående forslag skal sikre at en øget adgang for selskabseje i dansk landbrug med store bedrifter ikkeskal få utilsigtede og uheldige konsekvenser for naturen og landdistrikternes udvikling.Forslagene tager afsæt i at sikre en implementering af Grøn Vækst mål, herunder elementerne inden forMiljø- og Naturplan Danmark
Selskaber og bedrifter over f.eks. 300 ha:
1. Skal etablere permanente sprøjte-, gødnings- og dyrkningsfrie randzoner og vådområder, samt enmålsat neutralisering af kvælstofeffekten ved udtagning af landbrugsjord. (jf. afsnit 2.1 i GrønVækst)2. Inden udgangen af 2013 skal overholde den nye pesticidindikator ”belastningsomfang” på 1,4, dererstatter belastningshyppigheden. (jf. afsnit 2.2 i Grøn Vækst)3. på sprøjtede arealer skal anvende de pesticider, der er belagt med den laveste pesticidafgift i deafgrøder, der ikke er special- og højværdiafgrøder (jf. afsnit 2.2 i Grøn Vækst)4. Skal etablere tiltag på ejendommen til at nedbringe CO2 belastningen proportionalt medejendommens størrelse målt i forhold til det samlede danske landbrugsarealjord . (jf. afsnit 2.3 iGrøn Vækst)5.skal etablere ny natur proportionalt med de ha jord, som dyrkes af selskabet målt i forhold tilmålet om at etablere 75.000 ha ny natur. (jf. afsnit 2.5 i Grøn Vækst). Vi mener endvidere, at det errimeligt at kræve, at der mindst er 10 % natur inden for selskabets landbrugsdrift, hvis vi skal hindretilbagegang i biodiversiteten, (jf. afsnit 2.4 Grøn Vækst). Der oprettes en oversigt over hvilkenaturelementer, der er tale om. Det kan f.eks. være diger, markskel, vandhuller, våde enge,uopdyrkede hjørner, dyrknings- og sprøjtefrie bræmmer, læhegn med 6 rækker, fodposer,sprøjtefrie bræmmer, udtagning af landbrugsjord, sikring af samtlige vandløbsstrækninger påbedriften.
6. skal etablere adgangsmuligheder for offentligheden f.eks. via trampespor (jf. afsnit 2.5 i GrønVækst) samt beskyttelse af fortidsminder på ejendommen.7. At der er lavet et omlægningstjek for at identificere muligheder for at ejendommen eller dele derafvil kunne omlægges til økologisk produktion,( jf. afsnit 3.4 i Grøn Vækst)
ForankringDer er udtrykt bekymring for, at et øget selskabseje vil dræne landdistrikterne for mennesker medforankring i lokalområdet, og at hensyn til lokal natur og økonomisk udvikling vil nedprioriteres. For at sikreen lokal forankringen foreslår Økologisk Landsforening, at der stilles krav om, at der etableres lokale råd itilslutning til selskaber over en vis størrelse.