Tak for de mange indlæg, der er kommet her i forbindelse med lovforslaget.
Jeg er også glad for, at der er så bred opbakning til forslagets sigte, som jo er positivt, og som er at skabe mere åbenhed om indesluttet anvendelse og udsætning af gmo’er i miljøet; samtidig sikrer forslaget også miljø og sundhed bedst muligt, når der så foretages en anvendelse af gmo’er.
Lovforslaget er en central forudsætning for at leve op til EU-retten, og reglerne er en implementering af dele af direktivet om indesluttet anvendelse af genetisk modificerede mikroorganismer og af dele af direktivet om udsætning af gmo’er i miljøet.
Som flere ordførere var inde på, indeholder lovforslaget to dele, nemlig bestemmelser om beredskabsplaner og bestemmelser om aktindsigt.
Forslaget lægger op til, at der skal udarbejdes og indsendes beredskabsplaner i forbindelse med indesluttet anvendelse af gmo’er; beredskabsplaner skal kun udarbejdes, når indesluttet anvendelse foretages i laboratorier, laboratorieområder eller anlæg, som er godkendt til forskning eller storskalaforsøg, og beredskabsplaner skal kun udarbejdes, når det vurderes, at uheld vil kunne medføre alvorlig fare for mennesker uden for lokalerne og/eller for miljøet.
I praksis forventes lovforslaget at medføre, at der maksimalt skal udarbejdes ca.
20 beredskabsplaner.
Beredskabsplanerne skal også være offentligt tilgængelige på myndighedernes hjemmeside, og også de myndigheder og organer, der kan blive berørt af et eventuelt uheld, skal selvfølgelig kende til planerne.
Vi har allerede nu regler om beredskabsplaner på en del af genteknologiområdet.
Med den nye bestemmelse udvides dækningen, så der også kommer de områder med, som godkendes efter Arbejdstilsynets bekendtgørelser om genteknologi og arbejdsmiljø.
Det vil være mest hensigtsmæssigt, at Arbejdstilsynet bemyndiges til at fastsætte regler om beredskabsplaner i deres bekendtgørelser, og at tilsynet med overholdelse af reglerne samtidig henlægges til Arbejdstilsynet.
Der er hjemmel til en sådan overdragelse i lov om miljø og genteknologi.
Ud over krav om beredskabsplaner indeholder forslaget bestemmelser om, at visse oplysninger om indesluttet anvendelse og udsætning af gmo’er i miljøet altid skal udleveres, når der anmodes om aktindsigt.
Adgangen til disse oplysninger giver bl.a.
befolkningen mulighed for at følge med i, hvor indesluttet anvendelse af gmo’er foretages, og hvor gmo'er udsættes i miljøet.
Der er også mulighed for at få udleveret oplysninger om, i hvilken fareklasse indesluttet anvendelse finder sted, og om, hvilke foranstaltninger der er blevet truffet for at begrænse kontakten mellem mennesker og miljø.
Det er klart regeringens opfattelse, at forslaget er med til at sikre større åbenhed og gennemsigtighed, altså at danskerne får bedre mulighed for adgang til viden om, hvordan der arbejdes med gmo’er.
Samtidig vil kravene om beredskabsplaner være med til at sikre, at der kan handles hurtigt og effektivt, hvis uheldet er ude.
Beredskabsplanen giver virksomheden en fast plan for, hvordan en skadevirkning bedst begrænses og hvem der skal involveres.
Og med dette forslag er mennesker og miljø bedre sikret, end tilfældet er med de nuværende regler.
Med hensyn til det spørgsmål, der blev rejst af Dansk Folkeparti, om vigtigheden af, at de forsøg, der finder sted på markerne, er kendt af offentligheden, er det jo sådan, som det måske også er ordføreren for Dansk Folkeparti bekendt, at Folketinget, i forbindelse med at en tilladelse til forsøg gives, oplyses om tilladelsen for at sikre den størst mulige åbenhed.