Retsudvalget 2009-10
L 29
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. november 2009Procesretskontoret2009-711-0199JLY40452
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 11. november 2009 vedrørendeforslag til lov om ændring af konkursloven (Behandlingen i konkurs afindeståender på fritvalgsordninger) (L 29). Spørgsmålet er stillet efterønske fra Maja Panduro (S).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af konkursloven (Behandlingen i konkurs af inde-
ståender på fritvalgsordninger) (L 29):
”Ministeren bedes uddybe bemærkningerne i høringsnotatetom, at man, ”på et senere tidspunkt [vil] underkaste udform-ningen af lønprivilegiet i konkurslovens § 95 og lønmodta-gernes retsstilling under insolvensbehandling en mere gene-relle og principielle. I den forbindelse vil Rådet på ny overve-je spørgsmålet om den konkursretlige beskyttelse af pensi-onsbidrag” og i forlængelse heraf oplyse, hvornår dette ”se-nere tidspunkt forventes at være, og kan ministeren oplyse,hvilke ændringer man her forestiller sig?”Svar:
Konkursrådets formand har på Justitsministeriets forespørgsel oplyst, atrådet som led i sine kommende overvejelser om udformningen af lønpri-vilegiet i konkurslovens § 95 og lønmodtageres retsstilling under insol-vensbehandling i almindelighed blandt andet forventer at behandlespørgsmålet om retsstillingen for ansatte, der er fritstillet, og om lønprivi-legiet i videre omfang bør omfatte ledende medarbejdere, ud overspørgsmålet om den konkursretlige beskyttelse af pensionsbidrag.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at Konkursrådet er ved at afsluttearbejdet med en betænkning om rekonstruktion, og at rådet herefter skalbehandle spørgsmålet om konkurskarantæne. Justitsministeriet agter atanmode Konkursrådet om derefter at overveje udformningen af lønprivi-legiet i konkurslovens § 95 og lønmodtageres retsstilling under insol-vensbehandling i almindelighed.Konkursrådet har i den udtalelse af 10. juni 2009, som lovforslaget byg-ger på, overvejet LO’s og DA’s ønske om, at opsparinger på særlige op-sparinger (fritvalgsordninger) behandles på samme måde som feriegodt-gørelse. Konkursrådet har herom bl.a. anført, at en ændring som foreslåetaf DA og LO ville indebære, at opsparinger på en fritvalgsordning villeopnå en bedre beskyttelse end den beskyttelse, som almindelige lønkravhar, og at dette alene bør ske, hvis tungtvejende hensyn taler for det.Konkursrådet har fundet, at der ikke foreligger sådanne tungtvejendegrunde til at behandle opsparinger på fritvalgsordninger bedre end al-mindelige lønkrav, men har foreslået, at det præciseres i loven, at opspa-ringer på fritvalgsordninger omfattes af konkurslovens § 95, stk. 1, nr. 12
og 5, på samme måde som andre lønkrav. Justitsministeriet er enig heri,og lovforslaget bygger på Konkursrådets forslag.Lovforslaget indebærer, at en lønmodtagers krav på opsparing på enfritvalgsordning er omfattet af lønprivilegiet i konkurslovens § 95 – ogdermed af garantiordningen efter lov om Lønmodtagernes Garantifond –hvis kravet er forfaldet senere end 6 måneder før fristdagen. Er kravetforfaldet tidligere, vil kravet ligesom andre lønkrav kun være omfattet aflønprivilegiet, hvis lønmodtageren har søgt kravet gennemført udenugrundet ophold, men ikke har kunnet nå at foretage et udlæg.Efter de gældende regler i konkurslovens § 95 er fortrinsstillingen forkrav på feriegodtgørelse, som er forfaldet mere end 6 måneder før frist-dagen, ikke undergivet de ovenfor nævnte betingelser med hensyn til for-følgning af kravet uden ugrundet ophold. Baggrunden herfor er, at dergælder en særlig kort forældelsesfrist for krav på feriegodtgørelse, sombl.a. indebærer, at kravet skal være rejst og forfulgt inden for korte fristerefter ferieårets udløb, jf. herved ferielovens § 35. Der er derfor med hen-syn til feriegodtgørelse ikke behov for også at stille et sådant krav i rela-tion til at bevare fortrinsstillingen i konkurs.Der findes ikke tilsvarende lovregler om korte forældelsesfrister m.v. forde særlige opsparingsordninger (fritvalgsordninger).På denne baggrund finder Justitsministeriet ikke, at der er grundlag for atgenoverveje LO’s og DA’s ønske om, at opsparinger på fritvalgsordnin-ger behandles på samme måde som feriegodtgørelse.Det kan tilføjes, at beskæftigelsesministeren har fremsat lovforslag om,at den almindelige beløbsbegrænsning på 160.000 kr. for udbetalinger fraLønmodtagernes Garantifond ikke skal gælde for opsparinger på fritvalg-sordninger (lovforslag nr. L 70). Hvis lovforslag nr. L 70 vedtages, villønmodtageren således uden beløbsbegrænsning kunne få udbetalt denfulde opsparing på en fritvalgsordning fra Lønmodtagernes Garantifond.
3