Uddannelsesudvalget 2009-10
L 223 Spørgsmål 17
Offentligt
860378_0001.png
Skanderborg torsdag d. 27. maj 2010

Orientering om Centre for Undervisningsmidler i Regeringens genopretningsplan

I regeringens økonomiske genopretningsplan estimeres det,at Centre for Undervisningsmidler skal bidrage med 10 mio.kr. i 2011, 60 mio. kr. i 2012 og 80 mio. kr. 2013, svarende til35 % af den årlige bevilling til området. Besparelsen skal hen-tes gennem effektiviseringer, opgaveomlægninger og øgetsamarbejde, uden at disse forhold endnu er konkretiseret.CFU’erne anvendes som resurse af især folkeskoler, frie skolerog ungdomsuddannelserne. CFU udlåner undervisningsmidlertil sine brugere, tilbyder information, rådgivning og vejledningom undervisningsmidler og deres anvendelse, driver kursus-,it- og medievirksomhed m.m. (se – faktaboks). En så voldsombeskæring, som genopretningsplanen lægger op til, vil redu-cere denne resurse betragteligt.I marts 2010 indledte Finansministeriet og Undervisningsmi-nisteriet en effektivitetsundersøgelse af CFU’erne ved BostonConsulting Group (BCG). Undersøgelsen afsluttes med udgan-gen af maj 2010. Et enkelt tal fra BCG’s foreløbige udregnin-ger kan illustrere CFU’ernes samfundsmæssige nytteværdi.BCG har udregnet, at centrenes udlånssamlinger i 2009 beløbsig til en udgift på 119 mio. kr. Med en forsigtig stykpris pr.materialeenhed på 125 kr. og i alt 2.773.471 udlånte materia-leenheder i 2009 repræsenterer CFU’ernes udlån en værdi på346.683.875 kr. Et tilsvarende regnestykke vil kunne laves påandre af CFU’s ydelser.
Centre for Undervisningsmidler blev iforbindelse med strukturreformen i2007 overflyttet fra amterne til staten;først i CVU’erne og pr. 1. januar 2008 iprofessionshøjskolerne. CFU’ernes op-gaver fremgår af lovgivning, og omfatterisær:en samling af undervisningsmidler be-regnet til udlån til undervisningsinsti-tutioner, information og rådgivning ogvejledning til lærere m.fl. om under-visningsmidler og deres anvendelse,kursusvirksomhed, it- og medievirk-somhed, projekt- og udviklingsarbejdesamt pædagogisk og teknisk rådgiv-ning og vejledning til undervisningsin-stitutionernes brug af elektroniskenet. Nogle opgaver varetages i etlandsdækkende samarbejde fx formid-ling af tv og film til brug i undervisnin-gen og rådgivning til gymnasieområ-det.Forankringen i professionshøjskolernehar bevirket, at der arbejdes på at ud-nytte synergier, ikke mindst i forhold tillæreruddannelsen.
En forringelse af CFU’ernes ydelser vil derfor efterlade en regning til de uddannelsesinstitutioner, vi betje-ner. For kommunerne kan det medføre et ekstra pres på den kommunale undervisningsmiddelforsyning.Dertil kommer, at CFU’s positive medvirken til gennemførelse af de nationale uddannelsespolitiske mål-sætninger bliver forringet markant med så voldsomme besparelseskrav.CFU’erne ser naturligvis positivt på at effektivisere driften med henblik for bedre og billigere ydelser til gavnfor undervisningsverdenen, men finder, at en reduktion på 35 % langt overskrider grænsen for effektivise-ringer uden serviceforringelser og ikke anerkender værdien af CFU’ernes indsats.

Lennart Svensson

Formand for Foreningen af Centre for Undervisningsmidler i DanmarkTlf.: +45 87 55 2701Mail: [email protected]