Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 222
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 7. juni 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 76(L 222), som hermed besvares.
9. juni 2010J.nr. 2010-0009637
”Ministeren bedes redegøre for mulighederne for at få kontanthjælp eller tilsvaren-de ydelse i hhv. Danmark, Sverige, Norge, Finland og Tyskland. Redegørelsen be-des opstillet således, så det er muligt at sammenholde vilkårene for tildeling afydelsen.”
En beskrivelse af regelsættet omkring mulighederne for at modtage kontanthjælpalene i Danmark er meget omfattende, og indeholder en lang række oplysninger,som vanskeligt kan indpasses i oversigtsform. Gennemgangen i det følgende erderfor meget overordnet.Generelt er kontanthjælpssystemets funktion den samme i alle landene, kort fortaltat sørge for, at den, der ikke kan forsørge sig selv eller sin familie, får dækket sitforsørgelsesbehov ved offentlig foranstaltning. Uanset land har et menneske i nødbehov for hjælp til udgifter til bolig, børn, tøj, mad mv. På det tekniske plan kanydelsessystemet imidlertid være meget forskelligt fra land til land – skal boligud-gifterne og/eller udgifterne til børn dækkes af hjælpen, eller ydes der særskilt hjælphertil, er ydelsen skattepligtig osv. Desuden afhænger kontanthjælpssystemets op-gave i forskellige lande også af, om landet fx har obligatoriske forsikringsordninger(som i Norge og Tyskland), sådan at fortrinsvis personer uden arbejdsmarkedserfa-ring befinder sig i kontanthjælpssystemet.En isoleret beskrivelse af reglerne for ydelse af kontanthjælp i en række lande giversåledes ikke nødvendigvis det fulde billede af, hvilken forsørgelsessituation denenkelte familie befinder sig i, idet der kan være andre forsørgelseskilder.
Det forudsættes, at udtrykket ”kontanthjælp eller tilsvarende ydelser” ud over kon-tanthjælp i Danmark dækker ”ekonomiskt bistånd” i Sverige, ”økonomisk stönad”,i Norge, ”toimeentulotuki” i Finland og ”Sozialhilfe” i Tyskland. Vedlagt oversigter udarbejdet på grundlag af oplysningerne i MISSOC, Comparative Tables on So-cial Protection og beskriver situationen pr. 01/07/2009.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2