Skatteudvalget 2009-10
L 22
Offentligt
761848_0001.png
761848_0002.png
J.nr. 2009-321-0014Dato: 24. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 22 - Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pen-sionsbeskatningsloven og forskellige andre love. (Justeringer af pensions-afkastbeskatningsloven og pensionsbeskatningsloven, udbytteskat i skatte-fritagne dødsboer samt tekniske justeringer af forårspakke 2.0).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 6 af 16. november 2009. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen
Spørgsmål:I bindende svar af 23. juni 2009 fra Skatterådet, offentliggjort som SKM2009.406, fremgår under SKATs indstilling og begrundelse, at forsikringstager har fradragfor stiftelsesprovision. Kan ministeren på grundlag af svaret på spørgsmål 3 bekræfte, atdenne forudsætning altså er forkert?Svar:Efter min opfattelse udgør stiftelsesprovisionen en etableringsomkostning for pensi-onskunden. Etableringsomkostninger kan efter almindelige skatteretlige principper ikkefradrages, men kan evt. afskrives, hvis der er hjemmel dertil, hvorimod driftsomkostningerkan fradrages løbende.
Resultatet i den bindende forhåndsbesked – som ikke drejer sig om fradragsret for stiftel-sesprovisioner – men som synes at være bygget på en forudsætning om en sådan fradrags-ret, er jeg dog for en umiddelbar betragtning enig i. Således finder Skatterådet, at en pensi-onskunde vil være skattepligtig af en rabat af den størrelsesorden, som en forsikringsmæg-ler yder kunden i forbindelse med tegningen af en kapitalforsikring. Dette svarer til, at for-sikringsmægleren vil have fradrag for udgiften til rabatten som en driftsudgift i mægler-virksomheden.Om en stiftelsesprovision kan fradrages i afkastet opgjort efter pensionsbeskatningslovens§ 53 A, stk. 3, som den hidtil har været formuleret, er i sidste ende et konkret ligningsmæs-sigt spørgsmål, som med vedtagelsen af lovforslag nr. L 22 fortsat vil have aktualitet, efter-som muligheden for opgørelse af afkastet med udgangspunkt i ordningens kapitalværdiprimo, henholdsvis ultimo året med forslaget opretholdes som en valgmulighed. Dettespørgsmål kan i givet fald søges afklaret ved anmodning om bindende svar.
Side 2