Vi oplever i denne tid, at man sidder rundt om i kommunerne og er i gang med at diskutere budgetter. Det er endnu ikke budgetterne for det kommende år, men budgetterne for i år har man i rigtig mange kommuner været nødt til at genåbne, og man er gået i gang med at fyre folk allerede nu, fordi budgetterne simpelt hen ikke hænger sammen. Selv med den økonomi, der er i dag, er der ikke råd til at sikre, at man opretholder velfærden ude i kommunerne. Med det forslag, som regeringen og Dansk Folkeparti har lagt frem her og har tænkt sig at stemme igennem, bliver det endnu værre ude i kommunerne.
Vi står i en situation, hvor kommunerne ikke både kan overholde lovgivningen på de forskellige områder og overholde de stramme økonomiske rammer, som regeringen og Dansk Folkeparti pålægger dem. Kommunerne skal sørge for, at man overholder minimumstimetallet i folkeskolen. De skal sørge for, at man lever op til lovgivningen i vuggestuer og børnehaver. De skal sørge for, at man lever op til lovgivningen omkring ældreomsorgen. De skal sørge for, at man lever op til lovgivningen om at tage sig af handicappede og socialt udsatte. Det kan simpelt hen ikke hænge sammen med den økonomi, der er i dag.
Det, vi hører lige nu, er, at kommunerne stiller krav om, at hvis man bliver ved med at fastholde, at de skal overholde de økonomiske rammer, så bliver man nødt til at ændre lovgivningen. Så skal man holde op med at have en lov, der siger, at handicappede skal have den bedst mulige hjælp, og i stedet gå over til at lave en lovgivning, der åbner for, at handicappede, socialt udsatte og andre får den billigst mulige hjælp. Jeg håber da, at ordførerne fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti og ministeren vil gå på talerstolen og forklare, hvor det så er, man har tænkt sig at ændre lovgivningen. Hvem er det præcis, der fremover skal have lovgivning om, at de ikke skal have den bedst mulige hjælp, men den billigst mulige hjælp, fordi det er vigtigere for regeringen og Dansk Folkeparti at sikre, at der er penge til skattelettelser til de rigeste, end det er at sikre, at de, der har allermest brug for hjælp, også får den bedst mulige hjælp?
Det er jo ikke noget nyt, at det kan være svært at få den bedst mulige hjælp. For bare at tage et eksempel, jeg selv er stødt ind i adskillige gange, er det jo sådan, at tandlægehjælp ikke er gratis i det her land. Det vil sige, at hvis man ikke har råd til selv at betale, når man f.eks. knækker en tand, fordi man er på en af fattigdomsydelserne, så er man nødt til at gå til kommunen for at få hjælp. Den hjælp, man så får mange steder, er, at man får at vide: Det, du egentlig har behov for tandlægefagligt set, og som du ville få, hvis du var i stand til at betale, var, at du skulle have en krone på den tand, for det er det, der er den bedste behandling, men da du er fattig, får du i stedet bare en aluminiumshætte sat ned over tanden, og den kan vi så skifte en gang imellem, når den er slidt.
Det er det, man nu ønsker at udbrede til andre områder: at handicappede ikke længere skal have de hjælpemidler, der virkelig ville kunne hjælpe dem; at børn, der skal have specialundervisning, ikke længere får det bedst mulige specialundervisningstilbud, men det billigst mulige. De får det, så man kan opbevare dem og holde nogenlunde sammen på det, så det ikke kommer til at se alt for slemt ud. Det synes jeg der mangler et forsvar for fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Hvorfor mener man, at det er dem, der har allermest brug for hjælp, der skal betale, frem for det er de allerrigeste, som har fået de store skattelettelser?
Forslagene her fra regeringen og Dansk Folkeparti undergraver også det kommunale selvstyre. Det gik for nylig op for mig, da vi havde en stor debat her i Folketinget, at når vi så tit taler fuldstændig forbi hinanden, er det, fordi vi lægger noget vidt forskelligt i begrebet selvstyre. For mig betyder selvstyre demokrati, men det gik op for mig, at for Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti betyder selvstyre de mange opgaver, man skal udføre og administrere for andre styret fra ministerierne. Det giver jo en væsentlig forskel.
Da Venstre kom til magten, havde man jo en meget klar plan for, hvad det var, man ville med samfundet. Det havde hr. Claus Hjort Frederiksen og Anders Fogh Rasmussen fortalt flere gange. Man havde et klart ønske om at lave grundlæggende om på samfundet, og man havde også set på, hvad det er, der gør, at vi har fået så stærk en udvikling i vores samfund. Det er, at vi har haft en stærk fagbevægelse og andre stærke bevægelser – det har man så gjort sit til at prøve at bekæmpe, og nu går man meget voldsomt i krig mod fagbevægelsen – men noget andet, der virkelig har været stærkt med til, at vi har udviklet et stærkt velfærdssamfund, har været den udprægede grad af demokrati og det store kommunale selvstyre. Det har gjort, at borgerne ude i kommunerne har kunnet være med til at bestemme og vælge politikere, der har bestemt, at vi ønsker at udvikle vores velfærd. Vi ønsker at få nogle bedre skoler. Vi ønsker at få en bedre ældreomsorg osv., og så har man sagt ja til også at betale noget mere i skat for det.
For at stoppe den udvikling fandt Venstre ud af, at man var nødt til at underminere det kommunale selvstyre, og det gik man så ind og gjorde ved at gå ind at fjerne kommunernes ret til selv at bestemme. Man lagde så kraftige bånd på kommunerne, at de ikke længere havde ret til selv at bestemme. Man indskrænkede kraftigt det kommunale selvstyre.
Det er det, man gør i endnu stærkere omfang med de forslag, der ligger her. Den nuværende finansminister sagde for et par år siden, da han var beskæftigelsesminister, at man havde valgt at lave nogle lidt stille og rolige reformer. Man ville ikke gå så hårdt og brutalt til det som Margaret Thatcher. Man valgte at gøre det mere stille og roligt. En slags fløjlsrevolution kaldte han det. Det, vi kan se med de forslag, der ligger på bordet nu fra regeringen og Dansk Folkeparti i den såkaldte genopretningsplan, er, at man nu har smidt fløjlshandskerne. Nu går man hårdt til det, nøjagtig ligesom Margaret Thatcher gjorde i England.
Det er jo altså nogle af dem, der har det allersværest her i samfundet, der til at starte med kommer til at betale for det, og som virkelig kommer til at mærke det, men det er vores alle sammens samfund, der virkelig kommer til at mærke det fremover, når man i den grad fjerner selve grundlaget for styrken, når man fjerner selve det, der har gjort, at vi har kunnet udvikle de stærke velfærdssamfund i Danmark og i Norden, det, at man sikrer et udpræget demokrati, det, at man sikrer, at vi har gode uddannelser og god velfærd og tryghed for alle. Tror man, at man i stedet skal konkurrere med Kina, Indien og andre om at have de lavest mulige lønninger, så har man taget fuldstændig fejl, og så risikerer man at fjerne hele det grundlag, der også er for den økonomi, vi har i Danmark.
Det, som man påstår man gerne vil med at sikre, nemlig at vi kan klare os godt over for andre lande, afhænger af, at vi har en god velfærdssektor, at det faktisk fungerer i Danmark. Det er det, man er ved at fjerne, bl.a. med de lovforslag, hvor man strammer yderligere over for kommunerne. Derfor er det, man er i gang med, så farligt, og derfor håber jeg, at man meget snart tør udskrive et valg, så vi kan møde vælgerne og se, hvad det egentlig er for et samfund, de gerne vil have fremover.