Det forslag, som vi her diskuterer, er et forslag om at give en skattelettelse på 0,5 mia.
kr.
til først og fremmest godsejerne, til dem, der har de store jordbesiddelser, og som derfor får de fleste af de penge, man vil komme med.
Men det, vi mangler at få at vide, er, hvordan det vil skabe arbejdspladser.
Ordførerne fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti går op og tager korte bemærkninger, men der er jo endnu ikke en, der har villet gå på som ordfører, så vi andre ville have mulighed for at tage korte bemærkninger og få svar på spørgsmålet om, hvordan man konkret forestiller sig, at de skattelettelser vil skabe arbejdspladser.
Det, vi hidtil har set med alle de mange skattelettelser, der er givet i denne regerings tid til landbruget, og al den megen landbrugsstøtte, der bliver givet, er, at det er statsstøtte til at flytte arbejdspladser ud af landet.
Når man siger, at det vil skabe arbejdspladser, så kom med konkrete eksempler på, hvordan det vil ske.
Det, vi oplever, er jo f.eks., at slagterierne i Danmark bliver lukket, og at svinene bliver kørt til Tyskland.
Der har de rumænske kolonnearbejdere til at slagte dem for 20-30 kr.
i timen.
Hvordan vil Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti have, at danske slagteriarbejdere skal konkurrere med det?
Hvordan skal skattelettelsen til godsejerne sikre, at man kan konkurrere med kolonnearbejdere til 20-30 kr.
i timen?
Det, vi også har set, er, at masser af landmænd i Danmark importerer ukrainske landbrugselever eller rettere ukrainere, der tror, at de skal være landbrugselever og lære noget om landbrugserhvervet, men som i stedet for bliver groft udnyttet på slavelignende vilkår.
Hvordan mener Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, at det her forslag og den her skattelettelse skulle betyde, at der vil blive ansat mennesker i dansk landbrug på danske løn- og overenskomstvilkår?
Vi mangler i øvrigt også at få svar på, om de arbejdspladser, som Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti siger de vil sikre med den her halve milliard kroner i skattelettelser, skal være på danske overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår, eller om de arbejdspladser skal være med importeret udenlandsk arbejdskraft på slavelignende vilkår.
Det er jo diskussionen om, hvad det er for et landbrug, vi vil have.
Den helt grundlæggende diskussion, som hr.
Flemming Bonne også tog op, om, hvad det er for et landbrug, man ønsker i Danmark, mangler jo.
Det har vi ikke fået noget som helst bud på fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.
I Enhedslisten har vi mange gange meldt meget klart ud, at vi ønsker en stærk landbrugsproduktion i Danmark.
Vi ønsker at sikre, at vi i Danmark er i stand til at skabe gode økologiske produkter til vores eget behov og også gerne lidt til eksport.
Men vi ønsker først og fremmest, at vi begynder at sikre, at vi kan producere fødevarer til os selv, at vi holder op med at sende svinene til Tyskland og holder op med at sende fisk tre gange rundt om jorden og i stedet for begynder at tænke ikke bare på miljø og klima, men også tænker på at have kvalitetsfødevarer og sikre rigtig god mad til vores børn og os selv.
Det er det, der er behov for, men det kræver en politik for, hvilket landbrug man vil have.
Det kræver, at man giver kommuner, regioner og statslige institutioner mulighed for at lave aftaler med lokale landmænd, mejerier, slagterier osv.
om at aftage deres produkter.
Hvis man gav de muligheder, kunne man droppe de her skattelettelser.
Så kunne man sikre, at der var et lokalt marked til at aftage de gode fødevarer, som de dygtige landmænd i Danmark kunne producere, hvis det, man gik efter, var at lave kvalitetsfødevarer i stedet for discountfødevarer.
Det, vi nemlig lidt kan udlede af de korte bemærkninger, der kommer fra ordførerne fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, er, at det, man vil konkurrere på, ikke er kvalitet, men discount, fordi man siger, at landbruget skal konkurrere på de vilkår, der er i landene omkring os.
Det er altså discountproduktion, man så vil konkurrere på og på slavelignende vilkår.
Der er spørgsmålet:
Hvorfor er det dét, man ønsker i stedet for kvalitet?
En anden ting, der også har været lidt fremme i debatten, desværre ikke fra de borgerlige ordførere og Dansk Folkeparti, er hele det kæmpe gældsproblem, som man har fået dansk landbrug ud i.
Det er hele den kæmpe kapitalisering, som man har lavet af jorden, hvor rigtig mange almindelige små landbrug har et enormt problem, hvor det slet ikke kan hænge sammen, og hvor det nærmest er umuligt for nye landmænd at komme ind.
Hvad har man der af planer for, hvad vi gør ved det?
Vi mener fra Enhedslistens side, at man skulle lave en kæmpe gældssanering og sikre en helt anden form for finansiering, så vi sikrer, at det faktisk er muligt for landmænd med små landbrug, og sikrer, at det er muligt for nye landmænd at komme ind, frem for at vi kun har de store godser og fabrikslandbrug.
Det er ikke den vej, vi ønsker at gå.
Endelig mangler vi et klart svar fra Dansk Folkeparti.
Jeg er med på, at Dansk Folkeparti ikke er særlig optaget af vilkårene for mennesker, men de går tit og ofte meget op i vilkårene for svin.
Hvilken udvikling ønsker de egentlig, at der skal være i landbruget med hensyn til svineproduktionen?
Mener dansk Folkeparti fortsat, at vi skal have et landbrug, hvor svinene skal køres til Tyskland for at blive slagtet på slagterier der?
Eller ønsker de faktisk at tage hensyn til dyrevelfærden og sikre, at der er mange små lokale slagterier rundtom i landet, så svinene skal fragtes ganske korte afstande, i stedet for de mange, mange timer de skal transporteres i dag?
Det sidste, jeg vil spørge om, er:
Ønsker man et landbrug og en følgeproduktion til landbruget, som er spredt ud over hele landet, hvor vi skaber gode arbejdspladser over alt i landet og laver de produkter, som vi faktisk har behov for i Danmark?
Eller ønsker man i Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, at det skal være et fabrikslandbrug, der er koncentreret ganske få steder, og hvor en stor del af det ligger i udlandet i stedet for i Danmark?