Socialudvalget 2009-10
L 212 Bilag 3
Offentligt
daginstitutioFleksibel frokostordning i daginstitutionerKost & Ernæringsforbundet vil gerne rose intentionerne i det oprindelige lovforslag om fleksible frokost-ordninger i daginstitutioner. Blandt andet så vi positive perspektiver i forhold til:•Sundhedsfremme: Sund og velsmagende mad til alle børn i daginstitutionerne vil yde en præventivfolkesundhedsindsats i form af sundere børn med sunde mad- og spisevaner. Sunde måltider vil bliveen naturlig del af børnenes hverdag og være med til at forebygge overvægt og livsstilssygdomme.•Udvikling af sociale kompetencer: Børnene vil få styrket deres sociale og motoriske kompetencer viafællesskabet omkring klargøringen og tilberedningen af måltiderne.•Madkultur: Børnene vil få kulinarisk dannelse ved at blive udfordret i forhold til nye smagsoplevelser,og børnene bliver mindre kræsne.
En forudsætning for, at de gode intentioner i lovforslaget kan opfyldes, er, at maden tilberedes af en kost-fagligt uddannet, da de via deres uddannelse bl.a. har viden om de særlige ernæringsmæssige behov, børnhar (herunder børn med behov for en særlig diæt), kulinarisk kvalitet mv.Det foreliggende lovforslag indeholder imidlertid en række uhensigtsmæssigheder. Kost & Ernæringsfor-bundet har tre forslag til ændringer, som vil kunne hjælpe til at indfri intentionerne med loven:
Forslag:Forslag: Valg eller fravalg af frokostordning højst hvert andet årDet er ganske uhensigtsmæssigt, at forældrebestyrelser kan fravælge den fælles frokostordning hvert år.Hvis forældrebestyrelsernes beslutning ligger hvert år, vil det:•••skabe usikkerhed i ansættelsen og gøre det svært at tiltrække kvalificeret kostfagligt personalegøre det svært at indgå ordentlige indkøbsaftalervære vanskeligt at få en ordning med stabil kvalitet til at fungere på tilfredsstillende vis.
mad-Forslag: Bemærkningerne til loven bør fokusere på mad- og måltidskvalitetAt maden er ernæringsrigtig og lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger, er naturligvis en forudsæt-ning i forhold til en sundhedsfremmende effekt. Men maden er først ernæring, når den er spist. Derfor børlovens bemærkninger sætte fokus på mad- og måltidskvalitet (f.eks. spørgsmålene om gode råvarer, nær-hed i måltidsoplevelsen mv.).En ny undersøgelse viser, at når der er kostfagligt personale ansat, benyttes der meget lidt halvfabrikata ogøkologiprocenten er høj. Samtidig viser erfaringerne, at når der er kostfagligt personale i daginstitutionen,inddrages børnene i tilberedningen af maden og måltidet, og maden integreres i højere grad i det pædago-giske arbejde. Disse kvalitetsparametre vægter højt for både børn, forældre og pædagoger.
Forslag: Forældrearrangerede frokostordninger bør udgå af lovforslagetLovforslaget stiller ingen krav til den ernæringsmæssige kvalitet i forældrearrangerede frokostordninger. Iprincippet kan forældre indgå en aftale med den lokale pølsevogn, som så hver dag til frokost kører opforan børnehaven og langer pølser over disken. Endvidere risikeres, at ikke alle børn er omfattet af denforældrearrangerede ordning, da den er frivillig. Nogen vil blive holdt uden for fællesskabet omkring fro-kostmåltidet. Derfor bør muligheden for forældrearrangerede frokostordninger helt udgå af lovforslaget.Alternativt skal de leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger, og alle børn skal være omfattet.
For yderligere oplysninger: Kontakt formand Ghita Parry (2425 7803), mad- og måltidskonsulent Janni Glæsel (3341 4684) eller konsu-lent Jonas Felbo-Kolding (3341 4692)