Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 211 Bilag 14
Offentligt
FTFNiels Hemmingsens Gade 12Postboks 11691010 København K
BeskæftigelsesministerenVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 01E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Om L 211 – Ændring af arbejdsskadesikringsloven
Jeg har modtaget FTF’s brev af 5. maj 2010, hvor FTF rejser en række supplerendespørgsmål i forlængelse af høringsnotatet af 21. april 2010 til L 211 om ændring afarbejdsskadesikringsloven med hensyn til nye kapitaliseringsfaktorer.FTF anfører, at lovforslaget for så vidt angår elementet om at trække arbejdsmar-kedsbidraget ud af den årsløn, der lægges til grund for beregningen af erstatningenensidigt rammer de tilskadekomne, der via øget afgiftsbetaling m.v. skal medvirketil at finansiere skattereformen.En øget afgiftsbetaling afhænger af forbruget. Det gælder både for de arbejdsska-dede og for alle andre. Og en øget afgiftsbetaling ændrer ikke på størrelsen af rå-dighedsbeløbet. Dette er også baggrunden for, at en øget afgiftsbetaling ikke indgåri beregningsgrundlaget. Tilsvarende indgår modtagelsen af den grønne check, derogså er en del af skattereformerne, heller ikke i beregningen af rådighedsbeløbet.Skattereformen har medført, at modtagere af løbende erstatning har fået forøget de-res rådighedsbeløb efter skat. Forøgelsen udgør i gennemsnit 490 kr. pr. måned.Omvendt har modtagere af engangserstatning efter loven ikke fået en tilsvarendeforøgelse af erstatningen.Det har jeg ikke fundet rimeligt i lyset af de principper, der blev indført i arbejds-skadesikringsloven i 2007. Efter disse principper skal værdien af erstatningen væreden samme uanset udbetalingsmåden.Skattereformerne har rykket ved disse principper.Derfor har vi fremsat et lovforslag med det ene formål, at lighedsprincippet genop-rettes. Det sker i udgangspunktet ved at tilpasse skattesatserne til 2011. Det medfø-rer imidlertid isoleret set en merudgift for erhvervslivet på 150 mio. kr., som jegikke mener, at vi kan pålægge dem i den nuværende økonomiske situation.Regeringen har derfor udarbejdet en løsning, der samlet set er økonomisk neutralfor erhvervslivet.Løsningen indebærer, at modtagere af løbende erstatning deler forøgelsen af rådig-hedsbeløbet med modtagere af engangserstatningHerved vil langt de fleste modtagere af løbende erstatning og alle modtagere af en-gangserstatning få en forøgelse af rådighedsbeløbet efter skat.
21. maj 2010
J.nr. 2009-0011242
For modtagere af løbende erstatning udgør forøgelsen gennemsnitlig 300 kr. ommåneden og for modtagere af engangserstatning udgør forøgelsen 17.000 kr.FTF anfører videre, at lovforslaget skulle være i strid med FN’s handicapkonventi-on.Dette må jeg afvise.Både før og efter lovforslaget stilles modtagere af erstatning skattemæssigt påsamme måde som andre borgere. Som det fremgår ovenfor indebærer lovforslagetalene, at modtagere af løbende erstatning deler forøgelsen af rådighedsbeløbet medmodtagere af engangserstatning.Med lovforslaget har vi endda rettet op på den asymmetri, som de nuværende reg-ler skaber, idet årslønnen i dag fastsættes inklusive arbejdsmarkedsbidraget samti-dig med, at der ikke trækkes arbejdsmarkedsbidrag af erstatningen ved udbetalin-gen.Dette medfører reelt en overkompensation i forhold til andre indkomster – både ar-bejdsindkomst og overførselsindkomst – hvor der enten trækkes arbejdsmarkedsbi-drag ved udbetalingen af indkomsten, eller hvor bruttoindkomsten nedsættes medarbejdsmarkedsbidraget.Med hensyn til jeres anmodning om regneeksempler henviser jeg til de svar, jeghar sendt til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg i forbindelse med lovforslagetsbehandling. Jeg mener, at disse svar også svarer på FTF’s spørgsmål.Jeg har sendt kopi af FTF’s henvendelse samt dette brev til Folketingets Arbejds-markedsudvalg.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2