Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 206
Offentligt
846872_0001.png
846872_0002.png
846872_0003.png

Notits

SKOV- OG NATURSTYRELSEN /BY- OG LANDSKABSSTYREL-SENJ.nr. SNS-309-00040Ref.Den 19. april 2010

Afværgeforanstaltninger og erstatningsnatur ved anlæg af testcenter for vindmøller i Øste-

rild Klitplantage, Thy

For at mindske påvirkningerne af naturen i forbindelse med anlæg af et testcenter i Østerild Planta-ge vil der blive lavet afværgeforanstaltninger. I nedenstående gennemgås de konkrete tiltag somMiljøministeriet planlægger at iværksætte.

1. Erstatningsnatur i testområdet

Projektområdet rummer både beskyttet natur som f.eks. hede, moser og vandhuller (beskyttet afnaturbeskyttelseslovens §3). Desuden er området levested for flere særligt beskyttede EU-arter(habitatdirektivets bilag IV-arter). De typiske nøgle-lokaliteter for bilag IV arterne er i høj grad sam-menfaldende med de lokaliteter, der er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 eller skovlovens §28.Lovforslaget præciserer, at der vil blive lavet ny natur og levesteder som erstatning for den natur,der findes hvor f.eks. anlæg af veje, møllepladser mv. skal placeres. Naturen erstattes i forholdet1:2. Det betyder f.eks., at hvert vandhul, som bliver ødelagt, skal erstattes af to nye vandhuller. Denplanlagte erstatningsnatur vil også være en del af den nødvendige varetagelse af EU-forpligtigelserne, idet de særligt beskyttede arters levesteder vil blive erstattet på tilsvarende måde,hvis de skades af anlægsaktiviteterne.For at være helt præcis med etablering af tilstrækkelig erstatningsnatur vil der i de kommende ugerblive iværksat konkret kortlægning og supplerende undersøgelser, så man kan målrette og optime-re afværgeforanstaltningerne. Undersøgelserne vil bestå af feltundersøgelser af § 3 natur og –kortlægning af bilag IV arternes levesteder i projektområdet. Omfang og placering af erstatningsna-tur vil indgå i en samlet plan for etablering af anlægget.Samlet set vil de supplerende undersøgelser bidrage til at de nødvendige afværgeforanstaltningerkan iværksættes, således at de negative effekter på §3-naturen og de særligt beskyttede arter iØsterild undgås. Indenfor det samlede projektområdet vil arealet med §3-natur endvidere øges itakt med at naturen udvikles på de skovryddede arealer. Samlet set vurderes §3-arealet at bliveudvidet væsentligt i forhold til situationen i dag.

2. Tekniske foranstaltninger i tilknytning til møllerne - fugle

I VVM-redegørelsen er det anført, at der kan være en risiko for kollision mellem møller og fugle.Med henblik på at reducere risikoen for kollision mellem vindmøller og fugle, vil der blive iværksatafmærkning af målemasternes barduner for at mindske risikoen for kollision.

3. Levestedsforbedringer for skovlevende flagermus og skovfugle

Skovene i projektområdet er levested for en række, primært almindeligt forekommende fuglearter.Derudover vurderes skovene at være levested for en begrænset forekomst af flagermus.Skovrydningen vil påvirke yngle- og rasteområder for flagermus samt levesteder for skovfugle. Dervil derfor parallelt med skovrydningen blive foretaget forbedringer af levesteder for flagermus ogskovfugle på statslige naboarealer i lokalområdet. Dette kan bl.a. foregå ved at etablere lysninger inaboskove, opsætte flagermus-kasser, lave huller i træer og etablere nye fødesøgningsmulighedergennem plantning af frugtbærende træer. For at målrette afværgeforanstaltningerne i forhold til fla-germus vil der blive indhentet yderligere ekspertviden og foretaget en feltgennemgang.Derudover sker skovrydningen i tre etaper frem til 2012, hvilket giver skovfugle og flagermus mulig-hed for gradvist at finde nye levesteder og fødemuligheder i nærliggende plantager.Endvidere vil skovning og flisning ikke forekomme i fuglenes yngleperiode fra 15.marts til 15. juli.

4. Skovrydningen tilrettelægges med hensyntagen til naturen

Skovrydningen vil blive tilrettelagt, så der tages hensyn til naturen. Følgende afværgeforanstaltnin-ger vil bl.a. blive iværksat:- Områder med bjergfyr bevares i den nordlige del af projektområdet (Hjardemål Plantage)- Løvtræ, enkelte træer og krat vil så vidt muligt blive bevaret til gavn for dyrelivet- Fældede træer og kvas bliver skubbet i ranker for at give dyrelivet en fortsat mulighed for at søgely, samt give mulighed for at vegetation kan etablere sig hurtigt.- Skovning og flisning sker i etaper så dyrene får mulighed for gradvist at finde nye levesteder, fødeog skjul.- Der vil blive brugt manuel skovning i de vådeste områder for at skåne jordbunden og levestedernefor bilag IV arter.Der vil endvidere blive udarbejdet en rydningsplan samt en samlet plan for den fremtidige forvalt-ning, som skal håndtere, hvordan naturen skal udvikle sig, herunder beskrive anlæg og pleje og denødvendige afværgeforanstaltninger.

5. Sikring mod øget udvaskning af næringsstoffer efter skovrydningen

Det er vurderet, at der er risiko for en øget næringssaltudvaskning fra skovrydningen i projektområ-det, som bl.a. kan påvirke nedstrøms Natura 2000-områder.Ved skovrydning kan der ske en mobilisering af næringsstofpulje bundet i biomasse i den fældedeskov samt i rodsystemet i jorden. En del af næringsstofferne kan via vandbevægelse i jorden, grøf-ter og kanaler potentielt tilføres eksisterende naturområder, herunder Natura2000-områder. Næ-ringsstofpåvirkningen er midlertidig, og vil have primær betydning i de første år efter skovrydningen.For at imødegå næringsstof påvirkningen vil skovrydningen blive indrettet på en sådan måde, atnæringsstofudvaskningen begrænses mest muligt. Det sker bl.a. ved hurtig etablering af nyt plan-tedække, bevaring af buske og træer op til 5 meter, bevaring af enkeltstående løvtræer og skovfyrmv., optimering af den periode hvor kvaset fra skovningen tørres inden flisning, og minimering afopblanding af jordens organiske lag og mineraljorden.
2
Udover de særlige hensyn i forbindelse med skovfældningen vil der blive iværksat afværgeforan-staltninger, primært i form af vådområder, som kan modsvare et evt. næringsstofbidrag, der liggerudover, hvad der kan opfanges ved de særlige skovrydningsforanstaltninger.

6. Pleje af de ryddede arealer vil skabe ny natur

Med en samlet plejeindsats samt etablering af erstatningsnatur, vil det samlede projektområde ud-vikle sig til en mosaik af forskellige naturtyper, f.eks. våd og tør klithede, moser mv. De skovrydde-de områder slås eller græsses af hensyn til naturen. Derudover kan afbrænding af mindre områderkomme på tale for at skabe grobund for hedevegetation. Hvor det er muligt, vil der blive sløjfetdræn og grøfter for at skabe naturlig hydrologi. En samlet plan for den fremtidige forvaltning skalhåndtere, hvordan naturen skal udvikle sig, herunder beskrive anlæg og pleje og de nødvendigeafværgeforanstaltninger.Samlet set vil de ryddede arealer på sigt kunne tilbyde nye naturområder og dermed levesteder foren række nye og eksisterende arter.
3