Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 206 Bilag 44
Offentligt
854992_0001.png
854992_0002.png
854992_0003.png
854992_0004.png
Notat
Bilag 1omfatter tillige kortbilag
LandsplanJ.nr. -Ref. Jka/helgrDen 27. maj 2010
Proces for helhedsplanen for testvindmøller frem mod år 2020Aftaleparterne ønsker at bevare Danmarks førerposition på verdensplan, når det gælder udviklingog produktion af vindmøller. Det er et mål, at Danmark på sigt skal blive uafhængig af fossilebrændsler, og i stedet skal energiforsyningen leveres af vedvarende energikilder, herunder vind-møller.Begge mål kan man kun opnå, hvis vindmølleindustrien kan udvikle stadig mere effektive og pålide-lige vindmøller. Det kommende testcenter ved Østerild og det eksisterende testcenter i Høvsøredækker ikke industriens behov for test af vindmøller. Industrien har udtrykt behov for i alt ca. 20pladser fordelt på den eksisterende prøvestation Høvsøre (5 pladser), et nyt nationalt testcenter iØsterild (7 pladser) og 8-10 testmøllepladser. Regeringen har derfor nedsat en tværministeriel ar-bejdsgruppe, som arbejder med placering af testvindmøller frem mod år 2020.Aftaleparterne omkring Østerild inddrages i denne proces. Aftaleparterne har aftalt, at den videreproces sker i et samarbejde, som sikrer politisk balance og inddragelse af KL, Danmarks Natur-fredningsforening, Risø DTU og Vindmølleindustrien i en helhedsløsning for testpladser frem mod2020.
1) Opgavenundersøge arealbehovet og opstille tekniske kriterier for henholdsvis pladser til prototypevind-møller og serie-0-vindmøller i samarbejde med Risø-DTU og Vindmølleindustrienundersøge, hvorvidt der er konkrete placeringer, som opfylder kriterierne for arealet og dermedkan indgå i det videre arbejde.vurdere de identificerede arealer; forholdet mellem beskyttelsesinteresser (herunder EU-beskyttelsesområde, fredskov, fredning, fortidsminder, beskyttet natur mv.) såvel som arealetsnuværende anvendelse og vindmøller for de konkrete arealer samt en eventuel konkret besig-tigelse.fremsætte forslag til den videre kommunale planlægning for de eventuelle identificerede area-ler, som kan imødekomme behovet.2) ArealerneArbejdsgruppen har en foreløbig bruttoliste med 68 større arealer bestående af:forslag fra landets kommuner (17 arealer)Vindmølleindustrien (2 arealer)ministeriernes screening for henholdsvis store og mindre lokaliteter (41 arealer)det tværministerielle udvalgs forslag til placering af Serie-0møller fra 2001 (8 arealer)I alt har følgende 10 kommuner meldt positivt tilbage:Aalborg, Frederikshavn, Randers, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Vesthimmerland, Esbjerg,Varde, Læsø og Tønder kommuner, heraf 8 med konkrete arealer, jf. vedlagte kortbilag.
Herudover foretages en supplerende screening af mindre arealer med plads til kun 2 møller samtmed en højde på op til 200 meter. Resultatet heraf foreligger endnu ikke men forventes at bringeflere potentielle arealer i spil og dermed øge sandsynligheden for at kunne efterleve behovet for opmod 10 testpladser.
3) Vurdering af arealerneSamtlige arealer skal kunne opfylde en række kriterier:en middelvind på minimum 8 m/s for prototypevindmøller og 7,5 m/s for Serie-0 møllerplads til minimum 2 vindmøller på op til 250 meter og krav om vindretning for prototypemøl-lerne.en afstand til nærmeste bolig på fire gange møllens højde, dvs. 1000 meter for vindmøllermed totalhøjde på 250 meter.beliggenhed uden for EF-Fuglebeskyttelsesområder.Det må konstateres, at trods de opstillede kriterier, lever en række af de indmeldte arealer ikke optil dem.Arbejdsgruppen er pt. i dialog med Risø DTU og Vindmølleindustrien om fastlæggelse af det for-ventede behov for prototypemøller samt fastlæggelse af yderligere tekniske kriterier for arealerne.Det handler f.eks. om adgangsforhold, vindhastighed, udstrækning af vindfelt og ruhed i terrænomkring testpladsen – for prototypemøller gælder samme kriterier som for det nationale testcenterved Østerild.Når kriterierne er fastlagt endeligt, skal arealerne gennemgås enkeltvis, beskrives og vurderes afarbejdsgruppen i forhold til, om de vil være egnede til opstilling af testmøller. Arealerne gennemgåsi forhold til følgende kriterier:Arealets størrelseVindhastighedEF-fuglebeskyttelsesområdeRamsarområdeHabitatområdeFredskovFredningFortidsminderNatur- og vildtreservatStrandbeskyttelse/klitfredning§ 3-områdeDer stilles mange krav til karakteren af de enkelte arealer, og det må allerede nu forventes, at defleste af arealerne ikke vil leve op til kriterierne.Da det er vanskeligt at finde arealer, der kan anses for egnede til placering af prototypevindmøller,har arbejdsgruppen besluttet at prioritere arbejdet med placering af prototypevindmøller først.4) MiljøvurderingI sensommeren 2010 forventes en status for, hvilke arealer som skal indgå i den videre proces. Påbaggrund af oplysningerne om hvert enkelt areal gennemføres en miljøvurdering af den samledeplan på nationalt niveau ifølge lov om miljøvurdering af programmer og planer. Hensigten med mil-
2
jøvurderingen er at belyse de overordnede natur- og miljømæssige påvirkninger, testpladserne kanfå på nationalt plan. Af overordnede parametre kan eksempelvis nævnes forholdet til fredskov, fre-dede arealer, Natura 2000-områder mm. Først herefter kan der gennemføres en detaljeret plan-lægning - herunder en VVM-redegørelse, kommuneplantillæg samt lokalplan for de enkelte arealer,der belyser helt konkrete forhold på lokalt plan. Som led i miljøvurderingsprocessen vil berørtekommuner, myndigheder og offentligheden blive inddraget. Kommunen vil særskilt blive bedt om enforeløbig vurdering af området, herunder vurdering af om det vil være i overensstemmelse medkommunens øvrige planlægning at planlægge for vindmøller i området.Det er hensigten, at der inden udgangen af 2010 er etableret et overblik over mulige testmøllepla-ceringer og en plan for opfølgningen af de eventuelt identificerede arealer med angivelse af denvidere kommunale planlægningsproces, herunder inddragelse af de berørte kommuner, KL, Miljø-ministeriets miljøcentre, Risø-DTU og Vindmølleindustrien.5) TidsplanPå grund af krav i lov om miljøvurdering af planer og programmer er det således ikke muligt formiljøministeren og aftaleparterne at fastlægge arealerne forud for miljøvurderingen, men ministerenvil foreslå, at forligskredsen bag loven af etableringen af det nationale testcenter i Østerild i sep-tember 2010 vil kunne indgå i drøftelserne om, hvilke arealer som på det tidspunkt vil indgå i miljø-vurderingen.Det foreslås, at forligskredsen inddrages i processen på følgende tidspunkter:Inden sommer 2010- Miljøministeriet fastlægger sammen med Risø/DTU og Vindmølleindustrien de renttekniske kriterier, dvs. arealbehovet (antallet af møller) og spørgsmålet om f.eks.vindhastighed, udstrækning af vindfelt og ruhed i terræn omkring testpladsen.-Miljøministeriet undersøger de arealer, som er fundet under screeningen, i forhold tilarealbehovet og de tekniske kriterier. Risø DTU og Vindmølleindustrien vurderer devindmæssige forhold. Miljøministeriet udarbejder på den baggrund materiale til brugfor drøftelse med forligsparterne.
Efter sommerferien 2010- På baggrund af det udarbejdede materiale drøfter forligsparterne, hvilke arealer, derifølge lov om miljøvurdering af programmer og planer skal gennemgå en miljøvurde-ring, der belyser de overordnede natur- og miljøpåvirkninger, som testpladserne kanfå på nationalt plan. Som et led i denne proces vil berørte kommuner, myndigheder ogoffentligheden blive inddraget.Efteråret 2010- Drøftelse med forligsparterne om resultat af miljøvurderingerne med henblik på af-vejning af beskyttelsesinteresser (herunder landskabelige og rekreative hensyn) så-vel som arealets nuværende anvendelse og vindmøller for de konkrete arealer samten eventuel konkret besigtigelse.Ultimo 2010- Forligskredsen drøfter forslag til videre handling for de identificerede arealer, somkan imødekomme behovet, og beslutter den videre handling. Herefter iværksættesden videre kommunale planlægningsproces for de enkelte udpegede områder, her-
3
under udarbejdelse af VVM-redegørelser, kommuneplantillæg og lokalplan for deenkelte arealer, der belyser helt konkrete forhold på lokalt plan.Forligsparterne lægger til grund, at den efterfølgende planlægning skal følge de almindelige prin-cipper i den kommunale planlægning. Herudover kan kommunerne gennemføre planlægning foralle typer vindmøller efter normale regler.Proces for placering af Serie-0 vindmøller.Sideløbende hermed forbereder arbejdsgruppen placeringen af Serie-0 vindmøllerne.En række af de arealer, som indgår i bruttolisten, opfylder ikke kravene til placering af prototype-vindmøller. Arealer, som ikke findes egnede til prototypemøller, kan imidlertid vise sig egnet til Se-rie 0-møller, hvor der som udgangspunkt stilles krav om en vindhastighed på mindst 7,5 m/s.Arealerne skal beskrives og vurderes på samme måde, som beskrevet ovenfor, herunder gennem-gå en vurdering i forhold til miljøvurderingsloven. Tidsmæssigt forventes placeringen af Serie-0vindmøllerne at foreligge 1. juni 2011.Det drøftes i efteråret 2010, hvordan forligskredsen inddrages i arbejdet med placering af Serie-0vindmøllerne.
4