Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 206 Bilag 43
Offentligt
854946_0001.png
854946_0002.png

Notat

LandsplanJ.nr. BLS-145-00187Ref. jacDen 19. maj 2010

Lysmarkeringskrav til vindmøller over 150 meter – nedsættelse af arbejdsgruppen om frem-

tidige lysmarkeringskrav

Konstruktioner herunder vindmøller over 150 meter skal afmærkes i overensstemmelse med dekrav som Statens Luftfartsvæsen stiller. Lov om Luftfart og delegeringsbekendtgørelsen udgørtilsammen Statens Luftfartsvæsens hjemmel for regulering af dansk luftfart. (BL 3-10 Bestemmelserom luftfartshindringer, udgave 2, 22. januar 2010)

Nuværende krav til lysafmærkning ved testcenteret ved Østerild

Statens Luftfartsvæsen har i forbindelse med VVM redegørelsen for det nationale testcenter vedØsterild oplyst, at der til det konkrete projekt skal etableres 2 stk. 250 meter høje lysmaster placeretnord og syd for opstillingsrækken. Projektområdets meteorologimaster kan erstatte lysmasterne.Meteorologimasterne markerer testområdet med højintensivt, hvidt blinkende lys placeret i flerehøjder på masterne.Det forventes endvidere, efter en konkret vurdering, at Statens Luftfartsvæsen vil stille krav om lavintensivt fast rødt lys op hver enkelt testmølle. Det røde lys har en lysstyrke svarer til en ca. 8 Wpære.Hvis det nedsatte udvalgsarbejde resulterer i ændret og forbedrede lysmarkeringskrav til vindmøllerop til 250 meter, og det har betydning for placeringen ved Østerild, kan afmærkningen justeres ioverensstemmelse med de nye krav.

Nedsættelse af arbejdsgruppe

I forbindelse med arbejdet med at finde yderligere testpladser frem mod 2020 foreslås det, at dettværministerielle udvalg ser på, om der er forskellige teknologiske mulige løsninger til nedbringelseaf de landskabelige påvirkninger, som de nuværende afmærkningskrav p.t. giver.Det foreslås, at det tværministerielle udvalg nedsætter en arbejdsgruppe med deltagelse afMiljøministerietTransportministeriet v/ Statens Luftfartsvæsen,ForsvarsministerietKlima og EnergiministerietArbejdsgruppen vil inddrage Risø DTU Vindmølleindustrien, Kommunernes Landsforening ogDanmarks Naturfredningsforening i arbejdet.

Formål med arbejdsgruppen er:

At beskrive kravene og baggrunden for de eksisterende krav til afmærkning af vindmøllerAt analysere eksisterende erfaringer med lys på møller over 150 m i Danmark og udlandet
At vurdere alternative løsninger til markering af møller over 150 m,

Udvalget bør beskrive følgende spørgsmål

Hvor på møllen skal lyset placeres?Hvilke lysstyrker skal anvendes?Hvilke teknik skal anvendes?

Udvalget skal foreslå mulige initiativer og eventuelle forslag til tekniske løsninger som op-

følgning på arbejdet, som skal foreligges forligskredsen

Forslag til tidsplan

At arbejdsgruppen nedsættes inden sommerferien.At arbejdsgruppen ultimo oktober laver en midtvejsstatusAt resultatet af arbejdsgruppens arbejde afrapporteres ultimo 2010 samtidig med den tværmini-sterielle arbejdsgruppe endelige afrapportering
2