Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 206 Bilag 29
Offentligt
844106_0001.png
844106_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
27. april 2010

Besvarelse af spørgsmål 98 alm. del stillet af det Energipolitisk Ud-

valg den 29. marts 2010 efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål:

Kan ministeren bekræfte, at Region Midtjylland i 2007 henvendte sig tilministeriet med henblik på at få sat gang i etableringen af et testcenter forvindmøller, og vil ministeren redegøre for, hvad ministeriet/regeringenforetog sig i den anledning?

Svar:

Økonomi- og erhvervsministeren og formandskabet for Vækstforum forRegion Midtjylland indgik i juni 2007 en regionale partnerskabsaftale omvækst og erhvervsudvikling for 2007-2009. Det indgik i partnerskabsafta-len, at man ville arbejde for, at der kunne etableres testområde for storevindmøller i Region Midtjylland. Partnerskabsaftalerne blev efter indgå-elsen blandt andet sendt til Folketingets Erhvervsudvalg.På baggrund af partnerskabsaftalen blev der igangsat et tværministerieltarbejde under ledelse af Miljøministeriet. Arbejdet skulle klarlægge indu-striens samlede behov for testpladser til såvel prototypemøller som serie0-møller, screene for egnede arealer og udarbejde et konkret beslutnings-grundlag for regeringen.Arbejdet har ført til, at miljøministeren den 9. april 2010 har fremsat for-slag til lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild. Et nationalttestcenter ved Østerild skal bidrage til, at vi bliver uafhængige af fossilebrændsler og regeringens vision om Danmark som et grønt teknologilabo-ratorium, så vi kan udnytte den stigende efterspørgsel efter energitekno-logi og skabe ny udvikling og nye jobs. Placeringen ved Østerild har så-ledes både et erhvervs-, energi- og forskningspolitisk perspektiv.Erhvervspolitisk imødekommer placeringen industriens behov for at kun-ne teste store møller, der kan foretages målinger indenfor de internationa-le standarder og der kan opstilles tilstrækkeligt mange møller til at testesamspillet med el-nettet. Placeringen vil dermed bidrage til at kunne fast-holde og tiltrække virksomheder og jobs inden for vindmølleindustrien.Placeringen giver forskningspolitisk de bedste faciliteter til forskning,udvikling og afprøvning af nye prototypemøller og et nationalt testcentergiver forskningsinstitutionerne mulighed for at samarbejde ikke bare medvindmølleproducenterne men også med de mange underleverandører ibranchen.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Energipolitisk understøtter placeringen af et nationalt testcenter den lang-sigtede vision om, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler. Når denye teknologier bliver udviklet i tæt sammenhæng med den danske virke-lighed, hvor de også skal fungere, får vi lagt grunden til en omkostnings-effektiv omstilling af det danske samfund væk fra fossile brændstoffer.Endelig er placeringen i Østerild uden for fuglebeskyttelsesområder, så-ledes at disse områder ikke belastes, selvom det naturligvis ikke kan und-gås, at et så stort anlæg påvirker naturen uanset hvor det ligger.