Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 206 Bilag 12
Offentligt
840902_0001.png
840902_0002.png
3. maj 2010
Hvad skal ind? Sol og vind… i Østerild Klitplantage.
Det er med stor forundring at jeg ser gentagende negative indlæg fra ”lokale”modstandere til det nationale testcenter for vindmøller i Østerild klitplantage.Jeg er selv født og opvokset i Østerild – og hverken ser, eller hører, den ”enorme”lokale modstand – fordi den ikke eksisterer!Den lokale modstand er ikke særlig stor, men der er en stor usikkerhed – hvad betyderdet for egnen, byen, boligpriserne, min familie og mig selv? (Lidt mere informationvar ønskeligt!). Men forveksl ikke usikkerhed med modstand.Denne store lokale usikkerhed har bl.a. ”Landsforeningen Bedre Miljø” forstået atudnytte med en velanlagt skræmmekampagne, og samtidig påberåber foreningen sig atvære talerør for den store lokale modstand.Mærkelig nok har ”Landsforeningen Bedre Miljø” udspring i Charlottenlund og IKKElokalt i Nordthy, Hannæs eller i Østerild. Hvorfor mon?Selvfølgelig skal vi have vindkraft i Danmark og selvfølgelig skal fabrikanterne havede bedste forhold til test og verifikation.. Derom er der formodentlig ingen uenighed.
Men centret skal bare ikke i Østerild Klitplantage.Jo.. hvor ikke?Man kan ved selvsyn se at skoven er i kraftig forfald og store dele efterlades tilhenfald. Skov- og Naturstyrelsen skrives selv i folderen ”Østerild Klitplantage”;”Skoven har forandret sig markant de seneste år…. Det skyldes en kombination afstormfald og massive insektangreb i sitkagranen, som er den mest betydningsfuldetræart i klitplantagerne. De ryddede områder vil kun delvist blive plantet til igen…Mange døde og væltede træer efterlades i skoven..”
Jordbunden, eller rettere sandbunden, er ufrugtbar og man har faktisk været nødt til atgøde skoven for at få træerne i vækst. Og hvad sker der når man gøder sandjord? –Gødningsstofferne løber ganske enkelt direkte ned gennem sandlagene og ned igrundvandet. Prøv selv at hælde lidt vand i børnenes sandkasse, og se hvad der sker!Fæld de nødvendige træer i Østerild Klitplantage og plant nye træer hvor jordbundenegner sig til skovdrift – og skab en bedre naturlig balance.Ekspropriation af huse og gårde er på et absolut minimum og derved det sted iDanmark hvor færreste mennesker påvirkes. Landbrugsjorden er af samme ringekvalitet som skovbunden og boniteten er på et minimum. Ekspropriation af landbrugs-”jorden” er at skåne naturen, for hvor mon gødningsstofferne og pesticiderne ender nårdet spredes på sandjord?Men hvad med naturen?Østerild Klitplantage er ikke natur, det er kultur. Alle træer er plantet, i lange ligerækker og hver eneste skovvej er designet, og tegnet på et kort med en lineal. Men deter natur som genopstår, når træerne fælles, den oprindelige natur. I øvrigt samme typenatur som findes i Naturparken Thy.
Alt mens tiden går og debatten forsætter, må vi se at andre lande overhale osteknologisk. Lad os udnytte en af de få ressourcer vi har – viden.Viden som skal prøves og verificeres.Udnyt sol og vind… også i Østerild Klitplantage.
Stem ja til et National Testcenter i Østerild Plantage – nu!
Med venlig hilsenJørgen PoulsenRunevej 77700 Thisted