Grundlæggende er det vel sådan, at dagen i dag burde være en god og positiv dag, nemlig en dag, hvor Folketinget, som er besjælet med entusiasme og begejstring for flere vindmøller, skulle behandle et velgennemarbejdet, godt og grundigt lovforslag, der kunne placere det her testcenter for vindmøller.
Det ville være en rigtig god dag.
Men på trods af sagens alvor – og selvfølgelig er det af en række grunde alvorligt, når vindmølleindustrien snakker om at flytte udviklingen væk fra Danmark – bliver vi altså i Folketingets travleste tid præsenteret for et lovforslag, som er ugennemarbejdet på en lang, lang række områder.
Det fremgår jo meget tydeligt, hvis man læser VVM-undersøgelsen.
Ikke mange landmænd ville få godkendt udvidelse af deres svineproduktion, hvis de leverede noget, som mindede om det her.
Og det er ikke, fordi jeg synes, at der stilles urimelige krav til svineproducenterne, men jeg kan måske godt forstå, at nogle mennesker oppe i Thy synes, at det alligevel er utroligt, at man, når man har så store ressourcer til sin rådighed, mener, at man kan slippe igennem med noget, som er så ringe.
Det er jo kernen i den diskussion, vi har i dag:
Hvordan sikrer vi os, at vi får et testcenter for vindmøller, som ikke lægger gift ud for diskussionen om vindmøller i mange år ud i fremtiden?
For man gennemtrumfer et testcenter for vindmøller i et område, hvor det godt kan være, at der findes nogle lokalpolitikere, der mener, at de så kan sørge for at få skaffet lidt ressourcer til kommunen, men hvor den befolkning, der bor tæt på, er inderligt imod, fordi de kan se naturen omkring sig blive ødelagt og efterfølgende kan risikere at konstatere – og det er jo det, både hr.
Jørn Dohrmann og fru Margrethe Vestager var inde på – at det sådan set ikke er den danske vindmølleindustri, man redder ved at have det her testcenter, men at det er alt muligt andet.
På en lang række områder er det her lovforslag fuldstændig ugennemarbejdet, og det er vel også derfor, at vindmøllebranchen – i virkeligheden i modsætning til det, hr.
Per Ørum Jørgensens siger, om, at der ikke findes noget alternativ – har sendt et brev til miljøministeren, et brev, der ganske vist ikke blev taget godt imod, men som jo dels opridsede en alternativ model i Østerild, dels har et afsnit, der hedder »Alternativ placering i stedet for Østerild«.
Og der står ikke i det afsnit, der handler om alternativ placering i stedet for Østerild, at konsekvensen af det vil være, at vindmøllebranchen forlader Danmark, eller at udviklingen bliver flyttet væk fra Danmark.
Så selv vindmøllefabrikanterne er altså indstillet på at finde andre løsninger.
Men indtil i dag eller måske i går har det jo været sådan, at regeringen har sagt, at det overhovedet ikke er til diskussion.
Vi kan godt gennemføre nogle undersøgelser, hvor vi lader, som om vi tjekker op på noget, men det skal bare ende med at vise, at Østerild er den bedste løsning.
Jeg kan forstå, at Det Konservative Folkeparti stadig indtager den holdning.
Hvad er så det fremadrettede?
Det er jo rigtigt, at der kan stilles rigtig mange spørgsmål, og i virkeligheden er et af de grundlæggende problemer vel, at der ikke er taget nogen egentlig seriøs diskussion om, hvad det er, man skal teste på det her vindmølletestcenter.
For der er nogle ting, man har med, og andre ting, man ikke har med, og som formentlig er lige så vigtige.
Alligevel diskuterer vi så lidt hurtigt og lidt forhastet en placering.
Jeg vil sige, at en placering på et landbrugsområde efter Enhedslistens opfattelse ville være fornuftig.
Vi er glade for, at man nu vil gennemføre en egentlig undersøgelse af mulighederne ved Stauning, men vi er lidt forundrede over, at man ikke også undersøger de muligheder, der er ved Bredebro, så meget desto mere som at vi jo kan høre på De Konservative, at det nærmest er landsskadelig virksomhed at lægge et testcenter nede ved Kallesmærsk, så det bliver nok ikke til noget, men så var det vel godt at have nogle flere alternativer.
Så synes jeg også, det siger lidt om den situation, vi er kommet i, at det hastværk, som regeringen nu erstatter sin langsommelighed på det her område med, har drevet os derud, hvor Socialdemokraternes ordfører taler om at gennemføre VVM-undersøgelser på 2 måneder, og SF's ordfører taler om, at vi må lave det her vindmølletestcenter uden at gennemføre VVM-undersøgelser.
Det synes jeg altså er en meget, meget alvorlig situation.
Enhedslisten er imod det lovforslag, der ligger her.
Vi kan under ingen omstændigheder stemme for det lovforslag.
Men det er klart, at hvis der kan komme en anden løsning på, hvor man skal placere det her testcenter, er Enhedslisten jo grundlæggende tilhængere af at udvikle vindmølleindustrien i Danmark, vi er grundlæggende tilhængere af, at der skal være langt flere vindmøller i Danmark, så det vil, om jeg så må sige, virkelig gøre ondt på os, hvis vi skal ende med at stemme imod et testcenter for vindmøller.
Vi vil intet hellere end at stemme for, men vi kan ikke gøre det på det grundlag, der ligger nu.