Skatteudvalget 2009-10
L 202
Offentligt
J.nr. 2009-511-0041Dato: 6. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om spil.Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 9 af 23. april 2009. Spørgsmålet er stil-let efter ønske af Anders Samuelsen.
Troels Lund Poulsen/ Lars Henry Nielsen
Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for, hvordan styrkelsen af Danske Spils monopol harmonere medden igangværende liberalisering af spilleområdet i EU?
Svar
Siden medio 2008 har medlemslandene drøftet emner vedrørende spil i Rådet. Der er imid-lertid ikke hverken tale om forsøg på harmonisering af reglerne eller en koordineret libera-lisering, men derimod en informationsudveksling og drøftelse af problemstillinger der kanhave fælles interesse. Desuden har Kommissionen for nylig bebudet, at den vil begynde atudarbejde en grønbog eller lignende vedrørende spilleområdet.Drøftelserne der foregår mellem medlemslandene i EU-regi har ikke nogen indflydelse påhverken danske eller andre landes regler, og Kommissionens arbejde forventes heller ikkeat ville føre til nogen nævneværdig harmonisering af de væsentligste regler på området.Det er regeringens opfattelse, at der ikke bliver tale om en EU-harmonisering af reglerne påspilleområdet i en rum tid fremover, hvilket blandt andet skyldes, at EU-Domstolen i fleredomme har fastslået, at spil er et så specielt område, at særlige nationale restriktioner megetlangt hen af vejen er velbegrundede, herunder et monopol.Forslaget om at bibeholde Danske Spils monopol i relation til udbud af lotterier og pulje-væddemål på heste- og hundevæddeløb, mens udbud af sportsvæddemål og spil i online ka-sino liberaliseres, kan således hverken siges at være i harmoni eller i disharmoni med detigangværende arbejde på spilleområdet i EU. Der er dog flere lande, der nationalt har libe-raliseret eller er i gang med at liberalisere udbuddet af væddemål og online kasino, hvor-imod alle medlemslande indtil nu har bevaret udbud af lotteri i et monopol og kanalisereroverskuddet herfra til alment velgørende formål.Jeg kan tilføje, at selv om Kommissionen i 2004 indledte en traktatkrænkelsesproceduremod Danmark på linie med en række andre lande, er regeringen af den opfattelse, at bådede gældende og de foreslåede regler er i overensstemmelse med EU Traktaten. Jeg forven-ter derfor, at Kommissionen vil ophæve sagen mod Danmark.
Side 2