Skatteudvalget 2009-10
L 202 Bilag 22
Offentligt
J.nr. 2009-511-0041Dato: 3. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om spil.Hermed sendes kommentar til Dansk Backgammon Forbundshenvendelseaf 23. april dato 2010 (L 202 – bilag 9).
Troels Lund Poulsen/ Lars Henry Nielsen
Henvendelse:
Dansk Backgammon Forbund (DBgF) mener, at turneringsbackgammon kan sammenlignesmed turneringsbridge med duplikerede kort samt at bemærkningerne til lovforslaget om, atbackgammon er et kombinationsspil, skal fjernes således at turneringsbackgammonsidestilles med sportskonkurrencer og ikke et kombinationsspil omfattet af lovforslaget.Kommentar:
Henvendelsen er forstået således, at DBgF ikke bestrider at en enkelt spilomgangbackgammon er et spil, som indeholder et element af tilfældighed, og dermed er omfattet aflovforslaget, som anført i bemærkningerne til begrebet kombinationsspil. Men DBgFmener, at turneringsbackgammon – dvs. spil over flere omgange – er et spil uden elementaf tilfældighed og dermed ikke omfattet lovforslaget, som værende et kombinationsspil.Spillet backgammon indeholder både et element af tilfældighed (held) og elementer affærdighed. Det er umuligt at angive, hvor meget tilfældighed (held), der er nødvendigt iforhold til færdighed for at vinde den enkelte spilleomgang.Terningkastet er som udgangspunkt (medmindre én af spillerne begår en decideret fejl) deteneste tilfældighedselement i spillet. Færdighedselementerne er afgørende for spillerensbeslutning om, hvorledes brikkerne skal flyttes, og hvorledes der skal reageres i forhold tiludfaldet af et terningkast.Spillet backgammon hører til gruppen af kombinationsspil (indeholder både færdighed ogtilfældighed), hvilket indebærer, at backgammon ikke er et 100 pct. færdighedsspil ogdermed har et element af tilfældighed (held).Selv om der foretages en serie af terningkast er udfaldet stadigt tilfældigt. Derfor kanbackgammon ikke sammenlignes med skak eller bridge.Sammenlignes backgammon med ”rene” færdighedsspil, som f.eks. skak, konstateresforskellen umiddelbart. Tilfældighed (held) har ingen indflydelse på udfaldet af ”rene”færdighedsspil, og den bedste spiller vil meget sjældent eller aldrig tabe til en markantdårligere spiller, når de begge spiller op til deres bedste. Dette er ikke situationen medbackgammon, hvor en dårlig spiller har chancen for at vinde en enkelt spilleomgang, hvisheldet (i form af terningerne) er med ham. Over flere spilleomgange vil den dygtige spillerdog vinde størsteparten af omgangene over den dårlige spiller.Det kan således fastslås, at tilfældighed (held) i form af udfaldet af terningkastet er etvigtigt element i backgammon, herunder i turneringsbackgammon i sin klassiske form, oget element, som spillerne ikke har indflydelse på.Backgammon, herunder turneringsbackgammon, er derfor omfattet af lovforslaget.
Side 2