Trafikudvalget 2009-10
L 2
Offentligt
764953_0001.png
764953_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
DatoDok.idJ. nr.
26. november 2009004-U18-1330
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 26. oktober 2009 stillet mig følgende spørgsmål 30vedrørende L 2 – Forslag til lov om anlæg af Frederikssundmotorvejen mellemMotorring 4 og Frederikssund, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 30:

”Ministeren bedes oplyse, i hvilket omfang og med hvilken begrundelse, derkan dispenseres fra bestemmelserne i Naturbeskyttelseslovens § 3, når det gæl-der anlæg af motorveje gennem områder, hvor der ikke må ske ændringer i til-standen af de beskyttede naturtyper”.

Svar:

Naturbeskyttelseslovens § 3 beskytter en række naturtyper mod ændringer i til-standen. Ifølge lovens § 65, stk. 3 kan kommunalbestyrelsen i særlige tilfældegøre undtagelse fra bestemmelserne i § 3, stk. 1-3.Ifølge By- og Landskabsstyrelsens vejledning om naturbeskyttelsesloven kræ-ver vejanlæg gennem beskyttede naturtyper dispensation fra naturbeskyttelses-lovens § 3, hvis anlægget ændrer tilstanden af det beskyttede område. Vejdirek-toratet skal derfor søge dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 hos de re-levante kommuner.Formuleringen i naturbeskyttelseslovens § 3, ´særlige tilfælde´, er i By- ogLandskabsstyrelsens ”Vejledning om Naturbeskyttelseslovens § 3” defineret så-ledes:”For at et indgreb i områdets tilstand eventuelt kan accepteres, må der tilligeenten være tale om et område, som ud fra naturbeskyttelses-hensyn vurderessom uden særlig interesse, eller om et indgreb, der i sig selv ikke skønnes atmedføre nogen afgørende forrykning af tilstanden i området jf.MAD2000.1105. Dog vil det ikke kunne udelukkes, at andre særlige interessermå tages i betragtning, herunder særlige samfundsmæssige interesser i etprojekt samtidig med at den pågældende naturlokalitet er af mindre interes-se.”
I vejledningen står desuden, at:”Det kan være velbegrundet i visse tilfælde at meddele dispensation fra natur-beskyttelseslovens § 3 på vilkår om etablering af erstatningsbiotoper, hvorder foreligger en forudgående ansøgning.”Linjeføringen af motorvejen er fastlagt under størst mulig hensyntagen til demange interesser, der er i området, herunder kulturlandskabet, ejendomsfor-hold og ikke mindst naturen. Det har dog ikke været muligt at friholde alle na-turområder. Anlæg af Frederikssundsmotorvejen gennem det åbne land vil der-for medføre ændringer i tilstanden af en række naturområder beskyttet af na-turbeskyttelseslovens § 3. Ulemperne søges minimeret eller fjernet ved etable-ring af en række afværgeforanstaltninger som f.eks. erstatningsbiotoper.By- og Landskabsstyrelsen har meddelt sin principgodkendelse af vejprojektet ihenhold til naturbeskyttelseslovens § 20 og Miljøministeriets bekendtgørelsenr. 1354 ”Bekendtgørelse om godkendelse af offentlige vejanlæg m.v. i det åbneland” af 11. december 2006. Som det fremgår af forslag til Lov om anlæg afFrederikssundsmotorvejen vil omfanget af erstatningsvandhuller blive nærme-re aftalt med By- og Landskabsstyrelsen i den videre projektering.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Lars Barfoed