Sundhedsudvalget 2009-10
L 198
Offentligt
847029_0001.png
847029_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 18. maj 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSBPESags nr.: 0909655Dok nr.: 223255
Folketingets Sundhedsudvalg har den 27. april 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 2 (L 198) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen (RV).

Spørgsmål nr. 2:

’’Mener ministeren, at det vil være en god ide at spørge patienten, eller alter-nativt dennes patientrådgiver eller bistandsværge, om, hvorvidt patienten fore-trækker oppegående tvangsfiksering frem for alternative tvangsforanstaltnin-ger som f.eks. isolation?”

Svar:

Det fremgår allerede af vejledning nr. 122 af 4. december 2006 om forhånds-tilkendegivelser, behandlingsplaner, eftersamtaler, obligatorisk vurdering vedtvangsfiksering, beskyttelsesfiksering, udskrivningsaftaler, koordinationspla-ner, husordener og klagemuligheder mv. for patienter indlagt på psykiatriskeafdelinger, at patienten har ret til forud for og i forbindelse med indlæggelsenat fremsætte sine personlige ønsker med hensyn til behandlingens form ogindhold. Dette gælder også i forhold til eventuel tvangsanvendelse.Den endelige tilrettelæggelse af behandlingstilbuddet må nødvendigvis findested efter den kliniske vurdering ved indlæggelsen og i forbindelse med ud-formning af behandlingsplanen.Patientens tilkendegivelser skal indføres i journalen og skal så vidt muligt ind-drages som vejledende for overlægens overvejelser om behandling, også i til-fælde hvor tvangsanvendelse kommer på tale. Patienten skal informeres om,at der kan opstå en situation, hvor det kan være nødvendigt at fravige for-håndstilkendegivelsen, når betingelserne for iværksættelse af tvangsforan-staltninger er opfyldt.Endvidere fremgår det allerede af psykiatrilovens regler om patientrådgiveresamt straffelovens regler om bistandsværger, at de har til opgave at rådgiveog vejlede patienten. De kan således inddrages i drøftelserne i det omfang,patienten ønsker det.
Side 2
Jeg mener således, at reglerne på området allerede tilsiger, at tvangsanven-delse, herunder alternative tvangsindgreb skal drøftes med patienten, samt atpatientrådgiveren/bistandsværgen skal inddrages i disse drøftelser, såfremtpatienten ønsker det.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder/ Susanne Beck Petersen